« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OI LONDON

Posljednji i najbolji dan Olimpijade za hrvatske sportaše

Zlato suverenih vaterpolista i bronca oporavljenih rukometaša dogurali Hrvatsku na 26. mjesto po broju osvojenih medalja

Zadnji dan bogata berba medalja
Zadnji dan bogata berba medalja (Arhiva)
Više o

zlato

,

Olimpijske igre

,

rukometaši

,

bronca

,

Olimpijada 2012

,

London 2012

,

vaterpolisti

Posljednjeg, šesnaestog dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu, Hrvatska je osvojila dvije medalje - zlato vaterpolista i broncu rukometaša.

Vaterpolisti su u finalu pobijedili Italiju za 8:6 (1:2, 2:0, 2:1, 3:3) što je najveći uspjeh hrvatskih vaterpolista u povijesti OI. Prije 16 godina na OI u Atlanti, također su igrali u finalu u kojem su sa 5:7 poraženi od Španjolske. U današnjem finalu odabranici Ratka Rudića u svemu su nadmašili aktualne svjetske prvake Talijane koji ih nisu mogli spriječiti da zabilježe i osmu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru i zasluženo osvoje prvu vaterpolsku zlatnu medalju. Bila je to ujedno treća zlatna medalja, te šesta ukupno za Hrvatsku u Londonu čime su ovo postale najuspješnije Igre u povjesti naše samostalne države. Svi naši igrači zaslužuju pohvale za odličnu igru u kojoj su golove postigli Maro Joković (3), Miho Bošković (2), Sandro Sukno, Samir Barač i Ivan Buljubašić po jedan gol, a sjajni vratar Josip Pavić sakupio 7 obrana.

Rukometaši su se oporavili nakon poraza od Francuske u polufinalu i u susretu za broncu pobijedili su Mađarsku 33:26 (19:14). Bila je to treća olimpijska medalja naših rukometaša koji su na olimpijskim igrama u Atlanti i Ateni osvojili zlatna olimpijska odličja. Najefikasniji u našoj momčadi bili su Ivan Ćupić sa osam, Blaženko Lackocić sa sedam i Domagoj Duvnjak sa šest pogodaka.

Sa tri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane medalje Hrvatska je zauzela 26. mjesto od 85 zemalja koje su na Olimpijskim igrama u Londonu osvojile medalje.

Na vrhu ljestvice su Amerikanci sa 46 zlata, 29 srebra i 29 bronci, drugi su Kinezi sa 38 zlatnih, 27 srebrnih i 22 brončane medalje, a na trećem mjestu su domaćini Britanci sa 29 zlata, 17 srebra i 19 bronci.

13.08.2012. 07:51:00
Novi komentar
nužno
nužno