objavljeno 31.03.2019. 09:01:00
EHHH...

Posljedice promjene sata na koje morate paziti

U tijelu doći do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, razina energije i imunološki sustav vezani uz naš tjelesni sat na koji utječe ciklus dan-noć

Ovako bi mogli izgledati sljedećih par dana
Ovako bi mogli izgledati sljedećih par dana (Arhiva)

Promjena sata utječe na naš biološki ritam, to je dokazano brojnim istraživanjima kojima se pokušava uvjeriti one koji odlučuju da je podjela na ljetno i zimsko vrijeme zapravo prilično besmislena, ali i opasna.

Naime, promjenom ritma i ciklusa dana i noći, u tijelu će doći do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, razina energije i imunološki sustav vezani uz naš tjelesni sat na koji utječe ciklus dan-noć.

Srećom, ako osjetite fizičku promjenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osjećati normalno, ali na ove dvije svari trebate posebno obratiti pažnju:

Loš san - veće su šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa. 

Opasnost u prometu - loš san uzrokuje neispavanost, a zbog osjećaja umora vozači puno lakše gube koncentraciju te su im reakcije usporene.

Stoga, sljedećih par dana budite posebno oprezni kad sjedate za volan!

31.03.2019. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/posljedice-promjene-sata-na-koje-morate-paziti/117737/