« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
dobrosusjedski odnosi

Posjet Kosor Sarajevu potvrdio je duh razumijevanja

BiH mediji pišu kako nema otvorenog pitanja koje dvije zemlje ne mogu riješiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Nikola Špirić

,

Miroslav Ćiro Blažević

,

Dragan Čović

,

posjet BiH

Posjet predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Sarajevu u srijedu je zadobio udarno mjesto na naslovnicama svih značajnijih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, a opća je ocjena da je on potvrdio duh razumijevanja i tolerancije u odnosima dviju zemalja i spremnost da se na taj način riješe i preostala otvorena pitanja.

"Nema otvorenog pitanja koje BiH i Hrvatska ne mogu zatvoriti", naslov je velikog teksta u sarajevskom "Oslobođenju" koje ističe kako su i Kosor i njezin domaćin, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, izrazili spremnost da sva otvorena pitanja rješavaju u duhu tolerancije a prvo na dnevnom redu moglo biti biti ono koje se tiče imovinsko-pravnih odnosa.

List ističe i to kako je hrvatska premijerka obećala snažnu potporu Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama.

Banjalučke "Nezavisne novine" kao najznačajniji rezultat razgovora Kosor-Špirić navode iskazanu spremnost da se spriječi učestala praksa bijega počinitelja kaznenih djela iz jedne u drugu državu.

Sarajevski "Dnevni avaz" samu je naslovnicu posvetio nešto lakšoj temi pa je svoje čitatelje izvijestio kako je Miroslav Blažević hrvatsku premijerku zabavljao u jednoj kavani u Sarajevu.

U kraćem izvješću o prvom posjetu Kosor glavnom gradu BiH i "Avaz" kao najvažniji rezultat ističe moguće potpisivanje sporazuma kojim će se onemogućiti zloporaba instituta dvojnog državljanstva, odnosno bijega počitelja kaznenih djela preko granice.

Mostarski "Dnevni list" pozornost posvećuje činjenici da je Kosor boravila u Sarajevu a ne i u Mostaru što se, navodno, nije dopalo predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću koji je, navodi list, zbog toga prvotno mislio i otkazati susret s hrvatskom premijerkom.

"Dnevni list" drži kako bi činjenica da Kosor nije posjetila dijelove BiH s hrvatskom većinom mogla naštetiti i predsjedničkoj kandidaturi Andrije Hebranga. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 10:46:56
Novi komentar
nužno
nužno