« Zagreb
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
PRIPAZITE

Posebna regulacija prometa za Europski dan bez automobila

Središnji događaj bit će na Europskom trgu, odakle će krenuti mimohod u koji će biti uključeni građani koji koriste alternativne načine kretanja kroz grad

Tu se ne vozi!
Tu se ne vozi! (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

centar grada

,

Europski dan bez automobila

,

posebna regulacija prometa

Europski dan bez automobila zatvorit će uže središte Zagreba od 8 do 20 sati za promet motornih vozila, a središnji događaj bit će na Europskom trgu, odakle će krenuti mimohod u koji će biti uključeni građani koji koriste alternativne načine kretanja kroz grad te tradicionalna Zagrebačka žbica, vožnja biciklima gradskim ulicama.   

Grad Zagreb donio je rješenje o zatvaranju prometa u užem središtu grada 22. rujna, na Europski dan bez automobila, od 8 do 20 sati, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Promet motornih vozila zabranjen je u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Bakačeva (od rotora) - Jurišićeva - Palmotićeva (zapadni rub) - Boškovićeva (sjeverni rub) - Hebrangova (sjeverni rub) - Gundulićeva (istočni rub) - Ilica (sjeverni rub) - Mesnička (istočni rub do Streljačke) - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana J. Jelačića.

Tko smije voziti centrom?

Zabrana kretanja se odnosi na sva motorna vozila (ulaz i izlaz), osim na interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom.

Policija preporučuje svim vozačima da na Europski dan bez automobila umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar Zagreba. 

Iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada ističu kako će na Europski dan bez automobila, kojim se zaključuje Europski tjedan mobilnosti, građani moći doživjeti što bi smanjenje prometa značilo za kvalitetu njihova života.

Mimohod u centru grada

Europski dan bez automobila obilježit će se i na Europskom trgu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Kao središnji dio događanja održat će se mimohod centrom grada od 11 do 11:30, koji će predvoditi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. U mimohodu će biti građani koji koriste alternativne načine kretanja kroz grad - pješaci, biciklisti, policija na biciklima, roleri, skateboarderi, osobe s tjelesnim invaliditetom. 

U 11:45 sati s Europskog trga krenut će kolona biciklista u okviru tradicionalne manifestacije Zagrebačka žbica. 

Europskim danom bez automobila, 22. rujna, zaključuje se Europski tjedan mobilnosti koji se u organizaciji Europske komisije održava svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaknulo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Pod motom "Kombiniraj i kreni!" ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište - koji će biti predstavljeni na središnjem događanju na Europskom trgu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

22.09.2018. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno