« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Tekstil najskuplji

Porast cijena proizvođača

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Zagrebu u rujnu su u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku bile više za 0,1 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

cijene

,

rast

,

proizvođači

Na godišnjoj razini, u odnosu na rujan 2008. godine,  cijene su niže za 0,7 posto, objavio je Odjel za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu su u odnosu na kolovoz cijene energije smanjene 0,6 posto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto te cijene kapitalnih proizvoda za 0,8 posto.

Istodobno su cijene intermedijarnih proizvoda (osim energije) u prosjeku bile više za 1,7 posto, dok se cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju nisu mijenjale, tj. ostale su na razini iz kolovoza.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u rujnu se u odnosu na kolovoz bilježi rast proizvođačkih cijena u zagrebačkoj prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, dok su proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjene 0,6 posto.

U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene se nisu mijenjale.

Na godišnjoj razini (u rujnu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine) proizvođačke su cijene u prerađivačkoj industriji smanjene 1,9 posto, a opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i sanaciji okoliša 0,8 posto.

U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle 11,3 posto.

U okviru prerađivačke industrije u Zagrebu najveći rast proizvođačkih cijena na godišnjoj se razini bilježi u proizvodnji tekstila za 9,9 posto, proizvodnji odjeće za 7,9 posto te proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 6,6 posto.

Po podacima zagrebačke statistike, proizvođačke su cijene u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine više za 0,5 posto. (Hina/Metro-portal)

27.10.2009. 09:49:14
Novi komentar
nužno
nužno