« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Popularne internet stranice su opasne

Već samo prisustvo na stranici može zaraziti računalo

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

računalni virusi

Ugledni i često posjećeni internetski portali i stranice koje su dio projekata društvenog umrežavanja, sve su češće na meti kriminalaca koji ih koriste za širenje računalnih virusa.

Računalo je još uvijek glavni cilj napada kojima se dolazi do financijskih podataka korisnika, a povjerenje u etablirane stranice i ležerno ophođenje s osobnim podacima omogućuju sve češće tzv. phishing napade (neovlašteno priskrbljivanje povjerljivih osobnih podataka), kaže se u izvješću o sigurnosti na internetu koje je jučer objavio američki proizvođač softvera Symantec.

Shotgun napadi

Broj servera na kojima su otkrivene stranice kojima je cilj prijevara, u drugom polugodištu 2007. u cijelom je svijetu porastao za 167 posto, na čak 87.963, stoji u izvješću.

Osim toga, kriminalci iskorištavaju slabosti specifične za pojedine vrste stranica i na računala ubacuju trojane i druge alate za špijunažu pomoću shotgun napada - simultanih napada preko različitih nezaštićenih mjesta.

U najvećem broju slučajeva takvo umetanje trojana  uspijeva a da korisnik uopće nije skidao sadržaje s interneta niti je stisnuo neku tipku na internetskoj stranici.

- Organiziranost i visoka fleksibilnost odlike su koje najbolje opisuju prerastanje cyber-kriminala u globalno gospodarsko podzemlje. Nemamo više posla s amaterima nego sa zločincima poslovnim ljudima - izjavio je Candid Wuest, Symantecov stručnjak za sigurnost i jedan od autora izvješća.

Tržišna ekonomijaCijene u računalnom podzemlju orijentiraju se sve više prema ‘normalnim’ tržišnim zakonima ponude i potražnje. Primjerice, cijena ukradenog broja kreditne kartice određuje se prema položaju banke i učestalosti kartice.
 

Rumunjski phishing

Čak dvije trećine od ukupno 1,1 milijuna otkrivenih primjeraka Shadcodea, štetnog koda, Symantec je otkrio prošle godine. Riječ je o povećanju od 468 posto.

Većina novih prijetnji zasniva se pritom na povećanom umrežavanju i uzajamnoj podjeli posla kod cyber-kriminalaca.

Razvitak takvog kriminala posebno je zabilježen u Rumunjskoj, koja je u samo nekoliko mjeseci zamijenila Njemačku kao najveću utvrdu phishinga u Europi.   (HINA)

09.04.2008. 00:45:37
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  John Warren
  13.10.2013. 14:16
  To nije ništa čudno.Meni stalno dolaze e-mail poruke sa ovim sadržajem:
  "Poštovani,sarajevska tvrtka "OTROVNI BRŠLJAN" Vas s ponosom obavještava da je upravo Vaša e-mail adresa izvučena u našoj Velikoj Nagradnoj Igri "RUSKI RULET"!
  Osvojili ste 10.000 KM!!! Čestitamo! Da bi mogli preuzeti svoju nagradu,morate dokazati da ste Vi vlasnik ove e-mail adrese na koju smo poslali ovu poruku,a to ćete učiniti tako što ćete na broj +385994121125 poslati poruku sa ovim sadržajem: "BISERNA OGRLICA".Nakon toga ćete dobiti SMS poruku sa detaljnim uputama gdje i kako ćete preuzeti Vašu nagradu.Naša tvrtka svakog tjedna izvuče 10 dobitnika u svojoj nagradnoj igri "RUSKI RULET" koja dobitnike dovodi do ludila.Uživajte u osvojenoj nagradi! Sretno!!!" Veću glupost nisam još vidio u cijelom životu! Odmah se po sadržaju poruke može zaključiti da se radi o čistoj prevari,jer tko bi svoju tvrtku nazvao s otkačenim imenom kao što je "otrovni bršljan"! U poruci se navodi broj telefona +385994121125 na koji trebate poslati riječ "biserna ogrlica" da biste potvrdili da ste vi vlasnik svoje e-mail adrese.Ako to učinite,nećete dobiti nikakvu nagradu,već ćete vi njima dati nagradu,odnosno,oni će ukrasti sav novac s vašeg računa,a ne želim ni misliti koliko mogu ukrasti onim korisnicima kojima je mobitel na pretplati,a ne na bonovima! Ja stalno dobivam ovakve poruke i u svakoj poruci je tekst isti,osim naziva tvrtke,naziva nagradne igre i broja telefona. Svaka poruka ima sličan i šašav sadržaj kao i ova,sa krajnje budalastim i otkačenim nazivima tvrtke (OPAKA AVANTURA,VIRUSNA ŠIZOFRENIJA),itd.
Novi komentar
nužno
nužno