« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
volonterska akcija

Popravite svoj bicikl besplatno!

Zelena akcija poziva građane na svečano otvorenje „Biciklopopravljaone“ u četvrtak, 27. kolovoza, od 18:00 do 21:00h.

(Getty Images)
Više o

Zelena akcija

,

bicikli

,

biciklisti

,

zagreb-info

Svaki se vlasnik ovog prometala, bio on strastveni ljubitelj bicikala ili tek povremeni rekreativni vozač, barem jednom morao susresti s omanjim kvarom koji nije znao samostalno otkloniti ili mu je nedostajao odgovarajući alat za taj posao. Stoga je Zelena akcija odlučila pokrenuti projekt „Biciklopopravljaona", u sklopu kojega će svim zainteresiranim građanima biti osiguran prostor, specijalizirani alati i tehnički savjeti nužni za popravak bicikla.

Očekujte da ćete morati malo uprljati ruke, budući da je cijela radionica osmišljena upravo s ciljem da naučite kako popraviti svoj bicikl. Večera vam, dakle, neće biti servirana, ali na ribički štap i dobronamjerne savjete iskusnih ribiča možete računati.

U slučaju da sami spadate među iskusnije bicikliste i osjećate se voljnima i sposobnima, pozvani ste da podijelite svoja znanja s drugima, a primaju se i donacije starih alata, dijelova bicikala i literature.

Radionica će biti smještena u prostorima Zelene akcije, u Frankopanskoj 1, u dvorištu. Sam prostor i alati bit će dostupni svakog radnog dana od 10:00 do 16:00h, a savjet dežurnih volontera građani će moći potražiti svake srijede od 17:00 do 20:00h.

Svečano otvorenje „Biciklopopravljaone" bit će u četvrtak, 27. kolovoza, od 18:00 do 21:00h. Osim same radionice, u sklopu otvorenja bit će postavljena izložba fotografija koju su povodom prošlogodišnjeg Dana bez automobila osmislili članovi Udruge mladih muzeologa - Kontraakcija.

U 19:00h održat će se projekcija filmova koji se bave biciklizmom i urbanim planiranjem:

·  Cycling Friendly Cities (Nizozemska, 2004. - 16 min.). Autor scenarija je Enrique Pennalosa, bivši gradonačelnik Bogote, najzaslužniji za radikalnu reformu prometnog sustava tog južnoameričkog velegrada koja je pokazala da rješenje gorućih prometnih problema leži u osnaživanju javnog  prijevoza, biciklizma i pješačenja, a ne u gradnji novih cesta i podzemnih garaža. Film se bavi primjerima triju gradova s naročito dobrom biciklističkom infrastrukturom - Amsterdama, Kopenhagena i Bogote. (Produkcija: Interface for Cycling Initiatives, Nizozemska)

·  Bus Rapid Transit: Bogotá (SAD, 2008 - 8 min.). Dokumentarac o Brzom autobusnom prijevozu - sustavu autobusnog prijevoza fizički odijeljenom od ostatka prometa u Bogoti, Kolumbija. (Produkcija, Street films, SAD)

·  Copenhagen - City of Cyclists (SAD, 2007 - 35 min) Dokumentarac o funkcioniranju biciklističkog prometa u Kopenhagenu, Danska. (Produkcija: Abillionbikes, SAD)

·  Live Bicycle (Italija, 2006 - 55 min.)  Dokumentarac koji se bavi biciklizmom, pokretom Kritične mase te mobilnošću općenito (Produkcija: Freebase, Italija)

·  Bicycle Repair Man (3 min.) Čuveni sketch Monthy Pythona

 

23.08.2009. 16:10:02
Novi komentar
nužno
nužno