« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREGLED

Popis sankcija Libiji

Uz sankcije Libiji, zemlje kažnjavaju i Gadafija kojem je zamrznuta imovina u inozemstvu

Libija
Libija (Wikipedia)
Više o

Gadafi

,

Libija

,

sankcije

Agencija Reuters donosi pregled sankcija koje su Zapadne zemlje, Europska unija i Ujedinjeni narodi nametnuli Libiji i Gadafiju, prenosi Hina. 

AUSTRIJA je zamrznula svu imovinu Gadafija, članova njegove obitelji i suradnika. Središnja austrijska banka objavila je da je zamrznula 1,2 milijarde eura libijskih depozita u austrijskim bankama. Zamrznula je i imovinu Mustafe Zartija, zamjenika Libijske agencije za investicije (Libyan Investment Authority, LIA), koji ima austrijsku putovnicu.

BRITANIJA je zamrznula Gadafijevu imovinu i ukinula mu diplomatski imunitet. Mjere se ne odnose samo na imovinu koju posjeduje Gadafi i njegova djeca već i na imovinu koju bi oni mogli nadzirati. Smatra se da Gadafijeva obitelj posjeduje milijarde dolara u ulaganjima u Londonu, a samo sin Saif 10 milijuna funti. Britanija je mjere zamrzavanja imovine proširila na 20 Gadafijevih suradnika.

KANADA je zamrznula Gadafijevu imovinu u vrijednosti 2,4 milijarde američkih dolara. Zabranila je poslovanje s libijskim ustanovama.

ITALIJA - Talijanska banka naredila je financijskim ustanovama da dojave o bilo kakvom sumnjivom prometu po računima koje u toj zemlji posjeduju Gadafi i članovi njegove obitelji.

LUKSEMBURG je zamrznuo račune Središnje libijske banke i Libijske agencije za investicije (LIA). Na računima je manje od milijarde eura.

JAPAN je nametnuo sankcije Libiji 8. ožujka uključivo zamrzavanje imovine samoga Gadafija i nekoliko drugih Libijaca u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Zabranjen je ulazak u Japan Gadafiju i članovima njegove obitelji.

ŠPANJOLSKA je zamrznula turistički projekt u području Costa del Sol koji je u vlasništvu Gadafija i počela je potragu za mogućom imovinom libijskog lidera. Španjolska vlada povukla je dvije ranije dodijeljene dopusnice za izvoz obrambene opreme u Libiju, objavio je u srijedu premijer Jose Luis Zapatero.

ŠVICARSKA je pojačala pritisak na Gadafija zabranom transfera novca koji bi mogao završiti u rukama Gadafijeve obitelji i njegovih suradnika. Odluka će pogoditi libijsku naftnu tvrtku Tamoil koja upravlja rafinerijom u zapadnoj Švicarskoj. Libija je opovrgnula navode da Gadafi posjeduje bilo kakve račune u Švicarskoj ili bilo kojoj banci diljem svijeta. Švicarska je 24. veljače objavila zamrzavanje svih računa koje bi Gadafi i njegova obitelj mogli posjedovati u toj zemlji.

SJEDINJENE DRAŽVE su zamrznule 25. veljače svu imovinu Gadafija i njegove obitelji te najviših dužnosnika kao i imovinu libijske vlade i Libijske središnje banke. Prema američkom dužnosniku blokirano je oko 30 milijardi dolara u SAD-u.

MEĐUNARODNE SANKCIJE

EUROPSKA UNIJA prihvatila je paket sankcija 28. veljače protiv Gadafija i njemu najbližih savjetnika, uključivo embargo na oružje i putovanje u zemlje EU. Članice EU, njih 27, zamrznule su imovinu Gadafija, njegove obitelji i vlade te zabranile prodaju prozvoda kao što su suzavac i oprema za suzbijanje nemira. EU je produljio zabranu ulaska za 36 Libijaca i zamrznuo imovinu 20 pojedinaca osim Gadafija i pet članova njegove obitelji. Sankcije koje je EU nametnuo pogađaju LIA-u, a pojedinosti europskih sankcija bit će objavljene 11. ožujka.

MEĐUNARODNI KAZNENI SUD - Pošto se Vijeće sigurnosti UN-a obratilo Međunarodnom kaznenom sudu zbog nasilja u Libiji, glavni tužitelj je 2. ožujka najavio da će istraživati nasilje koje počine snage lojalne režimu, ali i pobunjenici. To je prvi put da sud najavljuje istragu usporedo s odvijanjem sukoba.

UJEDINJENI NARODI - Vijeće sigurnosti nametnulo je zabranu putovanja i zamrzavanje imovine Gadafija i njegove obitelji 26. veljače te je prijavilo Međunarodnom kaznenom sudu da libijska vlada nasilno guši narodne prosvjede.

Opća skupština UN-a jednoglasno je 1. ožujka izbacila Libiju iz članstva UN-ova Vijeća za ljudska prava zbog nasilja koje su prema prosvjednicima počinile Gadafijeve snage. Rezolucija je donesena na preporuku Vijeća u Ženevi koje je optužilo libijske vlasti za "grubo i sustavno kršenje ljudskih prava".

09.03.2011. 19:31:30
Novi komentar
nužno
nužno