« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SSSH:

Popijač traži da ribari rade 14 sati dnevno

Sindikat poručuje da se novim pravilnikom zdravlje i sigurnost radnika stavljaju u drugi plan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

SSSH

,

hrvatski ribari

,

Zakon o radu

,

Đuro Popijač

,

radno vrijeme

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u današnjem je priopćenju osudio pokušaj ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača da Pravilnikom o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na pomorskim ribarskim plovilima uvede potpunu fleksibilizaciju u organizaciji radnog vremena, te omogući trajanje rada ribara na pomorskim ribarskim brodovima i po 14 sati dnevno.

Novim Pravilnikom ministar planira uvesti mogućnost nejednakog rasporeda radnog vremena ribara po tjednima, pa će se "kada proces rada tako zahtijeva" radno vrijeme računati kao "prosječno" u četiri mjeseca, stoji u priopćenju.

Za razliku od Zakona o radu (ZOR), koji ograničava razdoblje u kojemu se računa prosjek radnog vremena na šest mjeseci, Pravilnikom se omogućava povećanje tog razdoblja na 12 mjeseci, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja prekovremenih sati i smanjenja troškova poslodavaca.

Pravilnikom ministar povećava broj sati prekovremenog rada (ZOR-om je najviše dopušteno 32 prekovremena sata na razini mjeseca) na 36 sati na mjesečnoj razini, a na razini godine čak i do 250 prekovremenih sati (u ZOR-u je najveći broj 180 prekovremenih sati na razini godine).

Takvi pokušaji potvrđuju kako se zdravlje i sigurnost radnika stavljaju u drugi plan. Razočarenje je tim veće ako se ima na umu da Vlada koristi svaku priliku za snižavanje razine uvjeta rada, protivno pravnoj stečevini EU-a.

Ako Europskoj Uniji još nije posve jasno zašto pada podrška hrvatske javnosti ulasku Hrvatske u EU, neka pita resornog ministra i državnog tajnika koji su nadležni za područje rada, kaže se u priopćenju SSSH-a. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 11:46:49
Novi komentar
nužno
nužno