« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PORAZNE BROJKE

Popijač o nezaposlenosti: Ništa ne skrivamo

Ministar Đuro Popijač ne smatra se odgovornim za katarstofalno stanje na tržištu rada i friziranje podataka o nezaposlenosti

Kosor i Popijač
Kosor i Popijač (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

nezaposlenost

,

Hrvatski zavod za zapošljavanje

,

Đuro Popijač

,

rast nezaposlenosti

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač svjestan je da je nezaposlenost veliki problem u Hrvatskoj. No, naglašava da Vlada nije imala namjeru skrivati podatke o nezaposlenosti, prenosi Hina. 

Popijač nije rekao koliki je broj nezaposlenih osoba evidentiranih na burzi rada pravdajući se kako su novinari i sami na temelju podataka iz dokumenta HZZ-a došli do tog broja, koji iznosi 334.327 osoba. Nije odgovorio ni na pitanje hoće li ubuduće HZZ nastaviti objavljivati broj registriranih nezaposlenih, što je bio običaj svih ovih godina, ili će opet objaviti dokument na 12 stranica, s mnoštvom grafikona i analiza iz kojih će novinari morati samim izračunavati taj broj.

Također je na novinarski upit o svojoj političkoj odgovornosti za tako visok broj nezaposlenih ustvrdio kako se njegova odgovornost odnosi na mnogo šire područje od tržišta rada i obuhvaća najveći dio hrvatskog gospodarstva.

Ovaj broj nezaposlenih posljedica je negativnih gospodarskih trendova iz 2009. i 2010. koji će biti zaustavljeni ove godine, kada će uz minimalan rast BDP-a biti zaustavljen rast nezaposlenosti te će početi rasti zapošljavanje, rekao je Popijač.

Vladina je namjera da se o stanju na tržištu rada govori na način kao što to radi čitav svijet, po metodologiji Međunarodne organizacije rada (MOR), kojom se služe sve zemlje članice EU. Po metodologiji MOR-a, stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 12,6 posto, što znači da je na europskom prostoru Hrvatska negdje u sredini, a nešto iznad prosjeka zemalja članica EU 27, ustvrdio je Popijač.

Anketna nezaposlenost uvijek je za oko trećinu manja od registrirane nezaposlenosti, a odnosi se na ljude koji ne traže posao, ne žele ga prihvatiti ili rade u sivoj ekonomiji, pojašnjava ministar gospodarstva.

Siječanj je sezonski najnepovoljnije razdoblje za tržište rada jer se tada na Zavod prijavljuje veliki broj ljudi iz svijeta neaktivnosti kako bi ostvarili određena prava koja im osigurava status nezaposlenih, budući da 14 državnih institucija i sve jedinice lokalne samouprave za razne socijalne programe traže potvrdu o nezaposlenosti.

Popijač je najavio promjene u načinu rada HZZ-a koji ubuduće mora bolje odraditi ulogu posrednika između poslodavaca i onih koji traže posao.

16.02.2011. 13:28:00
Novi komentar
nužno
nužno