« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
PROBLEMI?

Ponovno usporava globalno gospodarstvo

Međunarodni monetarni fond snizio je u utorak prognoze rasta globalnog gospodarstva, po treći put u manje od godinu dana

Problemi kineskog gospodarstva muče cijeli svijet
Problemi kineskog gospodarstva muče cijeli svijet (Arhiva)
Više o

Kina

,

MMF

,

globalno gospodarstvo

,

usporavanje rasta

,

prognoze

Međunarodni monetarni fond prognozira da će globalno gospodarstvo u ovoj godini porasti za 3,4 posto, dok bi u idućoj rast trebao tek blago ubrzati, na 3,6 posto.

Time je MMF u zimskim međuprognozama za 0,2 postotna boda snizio prognozu iz listopada. Međuprognoze uključuju samo vodeća gospodarstva i regije.

Objava novih prognoza vremenski se poklopila s previranjima na globalnim financijskim tržištima, koja je potaknula zabrinutost zbog usporavanja kineskog gospodarstva i oštar pad cijena nafte na svjetskim tržištima, primjećuje Reuters.

MMF je potvrdio aktualne projekcije rasta kineskog gospodarstva za ovu i iduću godinu u visini 6,3 posto, odnosno 6,0 posto, no one i dalje svjedoče o značajnom usporavanju drugog po veličini svjetskog gospodarstva koje je prošle godine prema izračunima međunarodnog zajmodavca poraslo 6,9 posto, te 7,3 posto u godini ranije.

U MMF-u pritom ističu da oštrije usporavanje potražnje iz Kine i dalje predstavlja rizik po globalni rast, napominjući da slabiji od očekivanog kineski izvoz i uvoz oštro pritišću ostala gospodarstva u nastajanju i zemlje-izvoznike roba.

20.01.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno