« Biznis
objavljeno prije 14 godina
IZRABLJIVANJE

Ponovno rastu plaće u Foxconnu, tvorničkom divu pogođenom samoubojstvima

Foxconn je tajvanski gigant koji između ostalog sklapa uređaje za Apple

(Foxconn)
Više o

Apple

,

samoubojstva

,

Tatraplan

,

James Spader

Po drugi put u tjedan dana, elektronička tvrtka Foxconn pogođeno nizom samoubojstava, diže plaće u Kini, prenosi BBC News. Foxconn će povećati plaće u svojem postrojenju u Shenzhenu za gotovo 70 posto , već od 1. listopada, ako radnici ispune određene uvjete.

Dodatak je to prošlotjednoj najavi o 30-postotnom rastu plaća. U tajvanskoj tvrtki u Shenzhenu samo je ove godine bilo 10 samoubojstava. Iz Foxconna, tvrtke koja izrađuje uređaje za Apple, poručuju kako će dodatno povećanje plaća smanjiti primoranost radnika na prekovremeni rad.

„Prekovremeni je rad uvijek dio osobni izbor, pa će povećanje plaća smanjiti prekovremeni rad kao nešto nužno za radnike", ističu u Foxconnu, čiji bi radnici teško preživjeli bez tog dodatnog rada.

Plaća za proizvodnu liniju zaposlenika tvrtke Shenzhen narast će od 1.200 juana (176 dolara) do 2.000 juana. Da bi im se plaće povećale, radnici najprije moraju proći probni rok u trajanju od tri mjeseca. Novi zaposlenici će također biti stavljen na probni rok istog trajanja, prije nego li im se odobri povišica.

Vijest o povećanju plaća za radnike u drugim Foxconnovim kineskim podružnicama, gdje je zaposleno gotovo 800.000 ljudi, objaviti će se do 1. srpnja. "Ovo povećanje plaće omogućit će zaštitu dostojanstva radnika", rekao je osnivač i predsjednik Foxconna, Terry Gou.

Ova najnovija najava je dodatak najavi od prošlog tjedna, kada su plaće za sve tvrtke na području Kine povećane za 30 posto. Foxconn, brand Hon Hai Precision Industry Companya, odbio je reći zašto je došlo do dva velika povećanja plaća u manje od tjedan dana.

"Ne mogu to komentirati" rekao je glasnogovornik te tvrtke. Možda je razlog taj da je tvrtka ove godine pogođena nizom samoubojstava. Deset osoba poginulo je u postrojenju u Shenzhenu, na jugu Kine, postrojenju koje zapošljava oko 400.000 ljudi. Još si je troje pokušalo oduzeti  život.

Gou je izjavio kako sve teže spava noću - i iščekuje kada će nakon radnog vremena stići telefonski poziv, strahujući da će vijest biti o još jednom samoubojstvu. Povećanje plaća je samo jedan način kako bi radnici bili sigurniji i stabilniji. Foxconn je također zaposlio psihijatara i instalirao sigurnosne mreže oko zgrade!!

Dok je povećanje plaća dobro za radnike, investitori gledaju iz druge perspektive. Dionica su oštro pale na tajvnskom tržištu, nakon objavljivanja drugog povećanja plaća. Trgovanje dionicama kompanije na Hongkonškoj burzi je suspendirano do ponedjeljka.

07.06.2010. 15:22:27
Novi komentar
nužno
nužno