« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
pao zakon

Ponovno dozvoljeno pušenje u kafićima

Vlada je odobrila pušenje u kafićima uz rigorozne mjere, ali ostavila zabranu konzumacije cigareta u restoranima, hotelima, bolnicama i dvoranama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pušenje na javnim mjestima

,

pušenje u kafićima

,

zakon o pušenju

Izmjene zakona reguliraju da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te da prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine kafića.

Prostor ujedno mora biti opremljen sustavom za filtriranje ili recikliranje zraka. Uz stroge uvjete ventiliranja, pušački kafići moraju biti opremljeni propagandnim materijalom koji upozorava o štetnosti pušenja.

Tko ispuni natprosječne uvjete o "atmosferskom zraku" može, prema najavi ministra birati želi li biti pušački ili nepušački objekt, ali to mora jasno istaknuti. Nema izmjena što se tiče bolnica, škola, vrtića, aerodroma, javnih službi...

"Ne mijenjamo zakon pod pritiskom nego smo i dalje na tragu zaštite zdravlja", izjavio je ministar Milinović.

Prije nego što zapale prvu cigaretu u kafiću, pušači će ipak još malo pričekati. Vlada naime nije donijela uredbu već zakonske izmjene koje pak moraju proći saborsku proceduru. Nakon izglasavanja u Saboru, izmjene će nastupiti osam dana od objave u Narodnim novinama.


10.09.2009. 14:46:03
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kako da ne
    04.10.2010. 21:35
    Hahaha, svjedok sam da se u tim "pusackim" kaficima, u kojima je uvedena ta super ventilacija, ona zapravo i ne pali i stalno je ugasena. Tako da je i dalje tamo nesnosljivo....koja je svrha toga?
Novi komentar
nužno
nužno