« TJEDNI PREGLED
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Ponedjeljak 28. travnja 2008.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Andrej Švoger/CROPIX)
Više o

poskupljenje

,

Dragan Primorac

,

nafta

,

cijene goriva

,

učenici

,

učenički prosvjed


Klinci iz virtualnog svijeta ruše ministra

Ministar Primorac izgubio prvu bitku sa maturantima

Organizacijom prosvjeda protiv uvođenja državne mature učenici su, od kojih većina još nije ni punoljetna, pokazali da se ne daju voditi kao guske u magli.   

Jasno i sa argumentima izišli su na ulice i prosvjetnoj vlasti poručili da ne žele svoju budućnost prepustiti u ruku ljudima koji ni sami ne znaju što smjeraju. Koliko je istine bilo u njihovoj pobuni pokazuje i činjenica da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primoraca isto popodne nakon prosvjeda kapitulirao i najavio da će provođenje državne mature biti odgođeno za godinu dana.

Milijuni bačeni u vjetar

Osim što su dokazali prosvjetarima da su nesposobni, jer već godinama i uz milijune potrošenih kuna nisu uspjeli osmisliti i provesti projekt državne mature, mladi su pokazali i ostalima u Hrvatskoj kako se treba boriti za svoje ciljeve. Bez puno javne pompe, tajnih sastanaka i govorancije učenici su organizirali prosvjed, zbog kojeg se trebaju zasramiti svi oni koje bar jednom godišnje vidimo kako u istim kapicama i standardim porukama protiv vlasti marširaju ulicama. Za razliku od njih učenici su svoju bitku započeli u virtualnom svijetu i to sa najsuvremenijim alatima, e-mailom, chatom i Facebookom.

Nevjerni Tome, koji ili ne znaju, ili nisu željeli vjerovati u moć novih generacija, pokušali su uvjeriti javnost kako su učenici izmanipulirani. Potcjenjivalo ih se govoreći da iza njih stoji SDP. Najdalje u tome otišao je državni tajnik u ministarstvu obrazovanja Radovan Fuchs. U Virovitici je na prosvjedu rekao kako pitanja upućena Ministarstvu o državnoj maturi nisu pisali sami učenici, nego netko tko njima manipulira.

Da je taj tajnik samo jedanput otvorio neki od učeničkih foruma ili blogova uvjerio bi se da ti učenici vrlo dobro znaju što hoće i da nisu oružje u ničijim rukama. Pobuna učenika, treba naglasiti, nije njihova virtualna igrica u kojoj su ulogu glavnog negativca namijenili ministru Primoracu. I dio, doduše hrabrijih profesora, javno je priznao da nisu dovoljno informirani što donosi državna matura, na koji će se način provoditi u školama, i što je najvažnije hoće li je fakulteti prihvatiti kao zamijenu za razredbene ispite.

Očekuju se studenti  

Ministarstvo je sve to trebalo definirati u Pravilniku o državnoj maturi, ali njegovo donošenje čeka se već dvije godine. Ministar Dragan Primorac svu je odgovornost za neuspjeh ovog projekta, koji je najavljivan kao najznačajniji u reformi školstva, pokušao prebaciti na druge. Krivo su ga izvještavali njegovi informatori, tvrdi ministar, i za to će odgovarati. Pitanje je tko će biti odgovoran kada sljedeći tjedna studenti iziđu na ulice, jer im je isti taj ministar nabrzaka i bez dovoljno priprema uveo bolonju na fakultete. (Antonela Nižetić - Capković)


Gorivo na devet kunaNajnoviji rekord cijene sirove nafte od 120 dolara po barelu, uzrokovan panikom zbog štrajkova u Nigeriji i Škotskoj, gotovo istodobno se odrazio i na cijene goriva na Ininim crpkama. Iako se na svjetskim tržištima cijena sirovine idućih dana spustila, Ina nije propustila iskoristiti priliku za novo poskupljenje, ovoga puta od 3,3 posto.

Tako smo početkom tjedna svjedočili još jednom udaru na standard građana. Litra Supera 95 i Supera plus 98 poskupjela je 28 lipa, a Eurodizel sada košta gotovo 9 kuna. Vlada i dalje šuti o razini poskupljenja na kojoj planira intervenirati, dok se psihološka granica od 10 kuna čini sve bližom. S poskupljenjima goriva koja dolaze svakih nekoliko tjedana izgledno je da ćemo je uskoro prekoračiti. Nakon 10 kuna dolazi nova granica od 20, a i ta je lako dostižna kada se u maloprodaji prati svaki skok nafte na tržištu. (JŠ) 

02.05.2008. 03:51:08
Novi komentar
nužno
nužno