« Kultura
objavljeno prije 9 godina
IZLOŽBA

"Pompeji - život u sjeni Vezuva" od 15. ožujka u Klovićevim dvorima

Brojni predmeti iz Pompeja bit će od 15. ožujka izloženi u Klovićevim dvorima u sklopu izložbe "Pompeji - život u sjeni Vezuva"

Pompeji - život u sjeni Vezuva
Pompeji - život u sjeni Vezuva (Klovićevi dvori)
Više o

Pompeji - život u sjeni Vezuva

,

Pompeji

,

Klovićevi dvori

,

zagreb-info

Velika međunarodna izložba "Pompeji - život u sjeni Vezuva", koja će po prvi puta u Zagrebu predstaviti dragocjenosti iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju, otvorit će se 15. ožujka u Klovićevim dvorima.

Izložba u Zagrebu publici će predstaviti mnoštvo predmeta primijenjene umjetnosti koji rekonstruiraju i svjedoče o životu u Pompejima, koji je prekinut erupcijom Vezuva 79. godine. Život grada u kojem je obitavalo 20.000 stanovnika brutalno je skončan no grad nije posve nestao, ostao je dugo zatrpan skrivajući sliku zaustavljenog života.

Kada je slučajno 1600 godina kasnije otkriven, otkrio je zaustavljenu sliku života ondašnje rimske Colonije Cornelia Veneria Pompeianorum. I urušena slika otkopana grada pokazala je grandioznost Pompeja i načina života u njemu.

Publika Klovićevih dvora imat će prilike vidjeti uporabne predmete, svjetiljke, ogledala, posuđe, nakit, prstenje s dragim kamenjem, geme, kameje, ali i kultne predmete, urese kuća i vrtova (freske i brončane skulpture).

Dio tih predmeta pronađen je tijekom iskapanja Pompeja, a dio je sačuvan iznošenjem pri bijegu iz grada na koji se sručila lava. Oko 3000 stanovnika ostalo je zarobljeni u užarenoj lavi a njihove okamenjene zgrčene siluete još su jedno svjedočanstvo kako je okončao život bogatih Pompeja. Nekoliko primjeraka tih okamina bit će također dijelom izložbe.

Izgled grada bit će dočaran velikim foto-uvećanjima. Pompejanska crvena boja dominirat će prostorom koji će dočarati ambijente i rekonstruirati život u sjeni Vezuva.

Brojni predmeti iz Pompeja, restaurirani i konzervirani, pohranjeni su u dva muzeja: u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju i Muzeju na samom lokalitetu u Pompejima. Obimnost sačuvane građe dozvoljava da uz stalne postave oba muzeja priređuju i izložbe koje obilaze svijet.

07.03.2011. 16:44:00
Novi komentar
nužno
nužno