« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ZIMSKO VRIJEME

Pomicanje sata u nedjelju - ne zaboravite

Pomicanje sata u noći sa subote na nedjelju uvest će nas u zimsko računanje vremena i ponovno se malo poigrati s našim unutarnjim satom

Pomicanje sata sa subote na nedjelju
Pomicanje sata sa subote na nedjelju (Arhiva)
Više o

zimsko računanje vremena

,

pomicanje sata

,

promjena sata 2015

,

promjena vremena 2015

Zimsko računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 25. listopada, kad u noći sa subote na nedjelju pomičemo sat i prebacujemo se s ljetnog računanja vremena.

Pomicanje sata izvodi se uobičajeno - dva puta ćemo imati 2 sata ujutro, tako da ćemo svi skupa odspavati sat vremena više i moći se dobro odmoriti.

Što kažu stručnjaci o utjecaju pomicanja sata na zdravlje 

Ljetno radno vrijeme izmišljeno je u Njemačkoj tijekom Prvog svjetskog rata, pa je tako zimsko računanje vremena zapravo standardno vrijeme. Za primjerom Njemačke povele su se i savezničke države, pokušavajući na taj način uštedjeti na najvažnijem energentu tog doba - ugljenu.

Podjela vremena na zimsko i ljetno uglavnom je nakon rata ukinuto, no energetska kriza sedamdesetih ponovno ga je aktualizirala. 

nastavi čitati ispod oglasa

Na našim prostorima puta kazaljke su pomicane 1983. godine, a danas to rade skoro sve europske države i cijela Sjeverna Amerika, no ne prestaju prijepori oko učinkovitosti pomicanja sata, pa je tako Rusija odustala od pomicanja sata.

Tek toliko da znate - zdrave osobe trebaju nekoliko dana za prilagođavanje svog unutarnjeg sata, a noćne ptice patit će i do tri tjedna zbog novog vremena.

23.10.2015. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno