« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SJETITE SE

Pomicanje sata je noćas, duže ćemo spavati

Od sutra vozači moraju imati danju upaljena dnevna ili kratka svjetla, kao i mopedi, motocikli i bicikli, a kazne nisu baš male ...

Našem unutarnjem satu treba će vremena za prilagodbu
Našem unutarnjem satu treba će vremena za prilagodbu (Arhiva)
Više o

zimsko računanje vremena

,

pomicanje sata

Pomicanje sata s ljetnog na zimsko računanje vremena odvija se noćas, po ustaljenoj shemi - prvo će biti 2A sata, zatim 2B sata, pa tek tada 3 sata ... što znači da će nam spavanje trajati sat vremena dulje nego inače.

No, koliko je to dobro za nas? Ideja pomicanja sata već se dugo osporava, a uvedena je prvo u Njemačkoj za vrijeme rata kako bi se smanjila potrošnja glavnog energenta - ugljena. Uveli su je i drugi, pa napustili nakon rata, no energetska kriza 70-ih godina prošlog stoljeća ponovno je aktualizirala ovu neobičnu ideju.

Vrijeme se mijenja u 2 sata ujutro jer istraživanja tvrde da je to najbolje vrijeme za takvu akciju jer nema velikog utjecaja na industriju ili promet, a i na san. Ipak, stručnjaci kažu da nam treba i tri tjedna kako bi se naš unutarnji sat prilagodio novom vremenu.

MUP podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Vozačima u slučaju nepoštivanja tih propisa prijete kazne od 300 kuna, navodi MUP, koji apelira na vozače da tijekom vožnje imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Hrvatska elektroprivreda podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

 

24.10.2015. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno