« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
DOBRI LJUDI

Pomažu li Hrvati kolegama na poslu?

Prema rezultatima ispitivanja, još uvijek smo narod koji ima sluha za dobre ljude

Dobri kolege dobro prolaze
Dobri kolege dobro prolaze (Shutterstock)
Više o

posao

,

pomoć

,

kolege s posla

Suživot s kolegama jedan je od izazovnijih dijelova poslovne svakodnevnice jer harmonični poslovni odnosi iziskuju određeni trud. U anketi provedenoj na više od 400 ispitanika, portal MojPosao istražio je koliko je hrvatskih zaposlenika spremno pomoći svom kolegi i na koji način. 

Čak 95% ispitanika učinilo je nešto za svog dobrog kolegu. Pomoć pri odrađivanju posla najčešći je izraz kolegijalnosti te tako 40% ispitanika rado 'uskoči' u pomoć kolegi s kojim su u dobrim odnosima. „U svakom poslu novi radnik treba potporu, uvođenje u posao i treba puno strpljenja da od novih radnika dobijemo kvalitetan rad." i „Dao sam mu savjet kako napraviti neki dio posla, kako bi sam znao 'pecati', a ne da mu drugi 'pecaju ribu'." komentari su ispitanika koji opisuju međusobno pomaganje na poslu.

Osim pomoći vezane za obavljanje posla, trećina ispitanika (30%) 'nagradi' svog dobrog kolegu pohvalom pred nadređenim(a). Osim usmene pohvale, ispitanici u svojim komentarima navode da šalju i preporuke kako bi bivši kolega lakše pronašao bolji posao.

'Pokrivanje' na slobodan dan ili tijekom bolovanja za dobrog kolegu odradi 16% ispitanika. Zašto je dobro izgraditi odnos s kolegama na ovaj način, objašnjava jedan ispitanik komentarom da je 'bolje odraditi taj dan jer nikada ne znaš kada će tebi zatrebati zamjena'.

Svega 9% ispitanika preuzima odgovornost za manji propust kolege.  Izlaganje posljedicama tuđe pogreške nije česta usluga, a prema komentarima ispitanika događa se samo kada se mora.

Prema rezultatima istraživanja, 5% ispitanika nije pomoglo svom dobrom kolegi. Svoj izbor obrazlažu činjenicom da su inače 'međuljudski odnosi u tvrtki u kojoj rade loši'.

11.09.2012. 11:09:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lol
    11.09.2012. 12:29
    'Pokrivanje' na slobodan dan ili tijekom bolovanja za dobrog kolegu odradi 16% ispitanika <-- ovo je prava mjera koliko smo kolegijalni svaki šesti čovjek će zapravo nešto napraviti za svog kolegu.

    Ne trebamo se zavaravati, tu smo gdje jesmo s razlogom.
Novi komentar
nužno
nužno