« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
RADNA 'MOTIVACIJA'

Polovica Hrvata 'flertuje' na poslu

Platonska podrška, prava ljubav, usputni flert ili samo seks, sve igra, a svaki drugi i druga među nama je 'kriv'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

portal MojPosao

,

veze na poslu

,

ljubavne veze

,

seksualne veze

Istraživanje koje je portal MojPosao tijekom lipnja proveo na uzorku od tisuću zaposlenih u Hrvatskoj pokazalo je kako je gotovo polovica zaposlenih, točnije 48 posto, u nekom trenutku karijere održavala je neku vrstu ljubavne ili seksualne veze na poslu, dok se 32 posto nikad nije upustilo čak ni u koketiranje na radnom mjestu.

Neku vrstu veze na poslu imalo je 51 posto muškaraca i 46 posto žena. Trećina njih bila je u potpunoj ljubavnoj vezi, 29 posto imalo je uzajamni platonski odnos, dok je petina na poslu imala samo seksualnu avanturu. Seksu i zajedničkim izlascima bez pretjeranih emocija priklonilo se 16 posto ispitanika.

Značajnijih razlika između dobnih skupina koje se upuštaju u vezu na poslu načelno nema, ali primjećeno je da u određenoj mjeri prednjače ispitanici u dobi između 36 i 40 godina među kojima je 57 posto onih koji su imali neku vrstu veze na poslu.

Velika većina ispitanika koji su imali vezu na poslu (82 posto) vezu je održavala s kolegama, petina ih je bila u vezi s nadređenom, a 12 posto s podređenom osobom. Među onima koji su se izjasnili da su imali vezu na poslu, trenutno takvu vezu održava 10 posto muškaraca i 11 posto žena.

Četvrtinu muškaraca privlači osoba s posla s kojom bi htjeli biti u seksualnoj vezi, a to želi svega šest posto žena. Samo 4 posto muškaraca i 1 posto žena zaljubljeno je u osobu s posla, a većina ispitanika (60 posto muškaraca i 82 posto žena) ipak trenutno nije i ne želi biti u vezi s kolegom, odnosno kolegicom. Od ispitanika koji su imali vezu na poslu, 38 posto njih je istodobno bilo u stalnoj vezi s nekim izvan tvrtke.

Više od trećine ispitanika koji su održavali vezu na poslu imalo je seksualne odnose u prostorijama tvrtke, a najpopularniji su uredi, toaleti i sobe za sastanke, pri čemu muškarci češće koriste vlastiti (65 posto), a žene tuđi ured (56 posto).

Iako su nerijetke, istraživanje pokazuje kako veze na poslu nemaju negativan učinak na radnu atmosferu, pa čak i kad dođe do prekida. 38 posto muškaraca i 31 posto žena kaže da im je veza bila dodatni poticaj za rad, a negativne učinke na rad i koncentraciju zamijetilo je tek 8 posto muškaraca i 5 posto žena.

Najveći postotak ispitanika (36 posto) koji su prekinuli ljubavnu vezu ostao je u boljim odnosima s drugom osobom nego prije veze. Četvrtina ispitanika još je u vezi, dok je 24 posto nakon prekida u gorim odnosima nego što su bili prije započinjanja veze.

Izvor: Hina

06.08.2009. 14:35:03
Novi komentar
nužno
nužno