« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
ekonomično

Polnoćka na njemački način - plati pa moli

Ulaz na polnoćku samo urednim platišama crkvenog poreza

Fotografija vijesti
Više o

Polnoćka na njemački način

,

plaćanje polnoćka Crkva

,

polnoćka

Mjesto na ponoćnoj misi u njemačkim crkvama treba osigurati vjernicima koji su uredno podmirili svoje obveze prema Crkvi, predložili su u ponedjeljak zastupnici njemačke desnice, dirnuti slikom vjernika koji po božićnoj studeni ostaju pred vratima prenapučenih crkava.

"Ja sam za to da na polnoćku mogu ući samo oni koji plate svoj porez Crkvi", rekao je za visokotiražni Bild Thomas Volk, zastupnik iz Baden-Wuertemberga, član konzervativne stranke CDU-a premijerke Angele Merkel.

U Njemačkoj porezne vlasti ubiru crkveni porez na temelju prihoda vjernika koji se takve obveze mogu osloboditi jedino ako službeno istupe iz Crkve.

Volk je svoj prijedlog iznio čuvši da brojne župe uvode sustav rezervacije mjesta na polnoćki, kad na misu stiže deset puta više vjernika zbog čega mnogi ostaju pred vratima.

Glasnogovornik Berlinske nadbiskupije Stefan Foerner je, usprotivivši se tom prijedlogu, ustvrdio da Crkva ne smije raslojavati društvo, pa ni sam "Isus ne bi nikad pitao tko plaća crkveni porez ili tko je kršten".

22.12.2008. 19:26:08
Novi komentar
nužno
nužno