« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NEIZVJESNO

Poljaci izlaze na drugi krug predsjedničkih izbora

Prema posljednjim anketama kandidat vladajuće Građanske platforme (PO) Komorowski u maloj je prednosti pred konzervativcem Kaczynskim

jaroslaw kaczynski poljska izbori
jaroslaw kaczynski poljska izbori (Getty Images)
Više o

Jaroslaw Kaczynski

,

Bronislaw Komorowski

,

hrvatski veslači

Diljem Poljske u nedjelju ujutro otvorena su birališta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se očekuje tijesna utrka između kandidata vladajuće stranke Bronislawa Komorowskog i oporbenog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, prenose agencije.

Prema posljednjim anketama kandidat vladajuće Građanske platforme (PO) Komorowski (58) u maloj je prednosti pred konzervativcem Kaczynskim (61), bratom blizancem bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog koji je u travnju poginuo u padu zrakoplova kod Smolenska u Rusiji. Otvoreno je 26 tisuća biračkih mjesta na koje je pozvan oko 31 milijun Poljaka s pravom glasa, prenosi agencija AFP. U prvom izbornom krugu održanom 20. lipnja Komorowski je osvojio 41 posto glasova, pet posto glasova više od Kaczynskog.

>> Komorowski bi mogao pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora

Analitičari ipak ocjenjuju da će nedjeljni izbori biti nadasve neizvjesni. Većina predizbornih anketa davala je prednost Komorowskom od nekoliko postotaka, pa čak i do 13 posto glasova, ali ta se prednost smanjivala s približavanjem drugog izbornog kruga. Isto tako, ispitivanja javnog mnijenja često su znala podcijeniti potporu koju Kaczynski uživa među biračima.

>> Komorowski i Kaczynski u drugom krugu izbora

U 38-milijunskoj Poljskoj, najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji koja je ušla u EU, politiku provodi premijer, no predsjednik ima ovlasti predlagati i stavljati veto na zakone, imenovati mnoge dužnosnike i sukreirati vanjsku i sigurnosnu politiku. (hina/metro-portal)

04.07.2010. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno