« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RAVNATELJSTVO POLICIJE:

Politizacija rada policije je nedopustiva

Iz SDP-a su ravnatelja policije Grbića optužili da je naložio lažnu prijavu gradonačelnika Obersnela, a iz ravnateljstva policije su oštro reagirali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/Cropix)
Više o

kaznena prijava

,

Vojko Obersnel

,

Krunoslav Borovec

,

Grad Rijeka

,

Slavko Linić

,

Oliver Grbić

,

PU primorsko-goranska

,

Tržnice Rijeka

,

ravnateljstvo policije

,

politizacija

Ravnateljstvo policije danas je neutemeljenim i neargumentiranim optužbama nazvalo jučerašnje političke ocjene da je po nalogu ravnatelja policije Olivera Grbića podnesena lažna kaznena prijava protiv riječkih gradskih čelnika, te istaknulo da je prijava rezultat višegodišnjeg rada policije i tužiteljstva, na temelju opravdane sumnje u kaznena djela gospodarskog kriminala.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, "u povodu političkih reakcija na kaznenu prijavu podnesenu protiv čelnika Grada Rijeke te neutemeljenih i neargumentiranih optužbi na račun glavnog ravnatelja policije", u priopćenju navodi da su policijska istraga i kaznena prijava "rezultat višegodišnjeg kontinuiranog rada policijskih istražitelja i nadležnog državnog odvjetnika na ovom slučaju".

Ističe da je kriminalističko istraživanje započela primorsko-goranska policija u svibnju 2007., na zahtjev riječkog Županijskog državnog odvjetništva, koje je do danas 20-tak puta bilo izvještavano o mjerama i aktivnostima policije, te je održan niz redovitih koordinacija policije i tužiteljstva.

Nema političkog pritiska

"Spomenuto pokazuje kontinuitet kriminalističkog istraživanja te demantira optužbe kako se radi o političkom pritisku u posljednjih 15 dana na policiju", kaže Borovec.

Odbacuje i optužbe da je kaznena prijava "samovoljni proizvod" primorsko-goranske Policijske uprave, već navodi da je "isključivo rezultat provedenog kriminalističkog istraživanja i koordiniranog rada s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci".

Borovec napominje da je završna koordinacija riječke policije s nadležnim državnim odvjetnikom održana prije dva dana, u prostorijama riječkog Županijskog državnog odvjetništva, te da je kroz analizu obavijesti i dokumentacije "utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskih delikata".

Ističe i da su tijekom te koordinacije raspravljeni ugovori Grada Rijeke i Tržnice Rijeka iz 1996. i 1997. godine, ali da je utvrđeno kako je za kaznena djela iz tog razdoblja nastupila zastara, te stoga ne mogu biti sadržana u kaznenoj prijavi.

Borovec priopćenje zaključuje porukom kako je "nedopustiva politizacija rada policije kao i pokušaji da se kroz pritiske na njezine čelnike utječe na njezin rad".

Teška zloporaba ovlasti

Primorsko-goranska policija kazneno je prijavila troje čelnika riječke gradske uprave, među kojima i gradonačelnika Vojka Obersnela, i jednog člana uprave tvrtke Tržnice Rijeka zbog sumnji u nezakonito upravljanje i nadzor nad poslovanjem Grada, čime je Grad oštećen za najmanje 80,8 milijuna kuna, a Tržnice pribavile protupravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni Obersnel te njegov stranački kolega Slavko Linić te su optužbe odbacili, prozvavši policiju za tešku zlouporabu ovlasti.

Linić je ravnatelja policije Grbića optužio da je riječkoj policiji naložio da lažno kazneno prijavi Obersnela, uvjeren da ne postoje nikakvi dokazi o gradonačelnikovoj umiješanosti u gospodarske malverzacije.

Grbićevim je kukavičlukom ocijenio da je za kaznenu prijavu "odabrao" Obersnela, a ne njega kao tvorca ugovora kojim je 1993. sklopljena nagodba vezana za vrijedne nekretnine na riječkim tržnicama, dodavši da je Grbić istragu o Tržnicama vodio sedam godina, ali da nije utvrđeno nikakvo kazneno djelo. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 14:42:21
Novi komentar
nužno
nužno