« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
PERFORMANS

Politički performans Siniše Labrovića

Život kakav živimo danas, u svakom svom segmentu, živimo upravo zahvaljujući i njima pa možemo bez pretjerivanja reći kako je svatko od nas simbolički jednim dijelom i oni

Lica Europe
Lica Europe (Arhiva)
Više o

performans

,

Siniša Labrović

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije predstavlja jedan od najvećih i najkompleksnijih izazova u njenoj povijesti od početka samostalnosti. Prilika je to da se podsjetimo i povijesnih korijena europskog identiteta iz perspektive nastanka Europske unije. Jedan od glavnih razloga nastanka Europske unije jest ideja suradnje europskih naroda kako bi se u budućnosti izbjegli užasni događaji poput Prvog i Drugog svjetskog rata.

U umjetničkoj akciji Siniše Labrovića svi građani dobivaju priliku postati ikoničke ličnosti koje su obilježile europski politički, znanstveni, kulturni i umjetnički, graditeljski, ekonomski i radni, sportski i drugi život u tih nešto više od 100 turbulentnih godina obilježenih nevjerojatnim postignućima, ali i užasnim povijesnim padovima. Život kakav živimo danas, u svakom svom segmentu, živimo upravo zahvaljujući i njima pa možemo bez pretjerivanja reći kako je svatko od nas simbolički jednim dijelom i oni.

Stavljajući na glavu masku s portretom 22 povijesne ličnosti, u bilo kojoj prigodi životne svakodnevice, na neki način priznajemo i osvješćujemo historijske korijene osobnog identiteta. Ali stavljajući na glavu njihove portrete ne osvješćujemo samo taj identitet, nego ističemo i potvrđujemo da smo i sami kreatori povijesti, da smo stvaratelji i svoga života i života budućih generacija. Uz svijest o prošlosti, projekt je i potvrda naše sadašnjosti i svjesnosti o tome da je svatko od nas svakim svojim činom, ma kako se banalan/nevažan i svakodnevan činio, i graditelj budućnosti. Budućnost ne određuju samo "velikani", nego možda još i više mi živeći svaki svoj trenutak koji se upliće u stotine milijuna tuđih trenutaka i koji time tvore anonimni i moćni brod sadašnjosti na svom plovu ka budućnosti.

Preuzmite svoje maske te postanite i vi, bar na kratki trenutak, jedan dan, Twiggy, Angela Merkel, Rosa Luxemburg, Nadia Comaneci, Marie Curie, Simone de Beauvoir, Sophia Loren, Cicciolina, Marina Abramović, Anonimna Europljanka, Anonimna Afrikanka. Ili pak Franjo Tuđman, Josip Broz Tito, Adolf Hitler, Josif Staljin, Albert Einstein, Le Corbusier, Joe Strummer, Franz Kafka, Ivan Pavao II., Cristiano Ronaldo, Sigmund Freud. I neka oni postanu Vi.

Sudionici sami biraju sebi prihvatljiv način, mjesto i vrijeme, te mogućnost anonimnosti, pri sudjelovanju. Maske se preuzimaju do kraja lipnja u uredu udruge Domino, a više informacija o slanju fotografija i videa, pronađite na facebook događaju. Dokumentacija građanskog sudjelovanja moći će se pogledati na stranici Domina i društvenim mrežama projekta.

Siniša Labrović konceptualni je umjetnik koji stvara beskompromisne radove i najčešće kroz formu performansa progovara o društveno-političkim odnosima. Iako je prije više od godinu dana zagrebačku adresu zamijenio onom berlinskom, Labrović je i dalje jedan od najetabliranijih domaćih performera.

--

Lica Europe su dio projekta "Budućnost političkog performansa", kojim Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a u okrilju programa "Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu - Projekt predsjedanja EU 2019.-2021." Zaklade Solidarna te projekta suradnje ACT uz podršku Kreativne Europe.

 

08.06.2020. 17:22:00
Novi komentar
nužno
nužno