« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OD TUĐMANA DO MESIĆA

Politička elita pogledala dokumentarac "Novo, novo vrijeme"

Film prati događanja u Hrvatskoj nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana te završava Mesićevom izbornom pobjedom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Stjepan Mesić

,

kino Europa

,

Franjo Tuđman

,

Igor Mirković

Dokumentarni film Rajka Grlića i Igora Mirkovića "Novo, novo vrijeme" koji završava izbornom pobjedom Stjepana Mesića 2000. godine, prikazan je sinoć u kinu Europa povodom završetka drugog mandata predsjednika Stjepana Mesića.

Na svečanoj projekciji uz brojne uglednike, bili su i sam predsjednik Mesić kao i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović.

Riječ je o dokumentarcu snimanom prije deset godina koji prati događanja u Hrvatskoj nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana te završava izbornom pobjedom i predsjedničkom inauguracijom Stjepana Mesića 18. veljače 2000. godine.

Nakon projekcije predsjednik Mesić je u razgovoru s Igorom Mirkovićem prokomentirao događanja prikazana u filmu, kao i promjene koje su nastupile u Hrvatskoj u proteklih deset godina, posebno izdvojivši proces detuđmanizacije te približavanje Hrvatske europskim standardima i ciljevima, koje je, kako je rekao, i prije deset godina smatrao prioritetima.

Detuđmanizaciju je označio kao ulazak "u novi sustav parlamentarne demokracije u kojoj je predsjednika države 'samo čvrsta točka sistema koja jamči institucionalno rješavanje problema'."

Mesić je dodao je i kako je vrijeme pokazalo da su njegove tadašnje prognoze bile ispravne te da će konačnu pobjedu odnijeti želja za promjenom, demokracijom i tolerancijom, želja da pred zakonom svi budu jednaki, te da se "provede europeizacija hrvatskog prostora".

Komentirajući svoje tadašnje obećanje s predizbornog skupa u Labinu 2000. da će se mnogi nakon političkih promjena naći u zatvoru, rekao je da mu se ta najava, nažalost, obistinila tek nakon deset godina.

"Bio sam uvjeren da ćemo kao pravna država profunkcionirati već u mom prvom mandatu, međutim to se dosta odužilo i tu nisam baš sasvim zadovoljan", rekao je Mesić, dodavši da smo se u njegovu drugom mandatu ipak počeli orijentirati prema europskim ciljevima.

Komentirajući veliku zastupljenost Crkve u filmu, ustvrdio je da se njezin utjecaj u politici nije ni u proteklih deset godina značajnije smanjio. "I na nedavnim izborima na poseban je način Crkva bila prisutna, u crkvama su se dijelili pamfleti i letci s uputama da se ne glasa za lucifera, već prema odabiru Crkve", rekao je Mesić. Ocijenivši da se u takvim situacijama dio klera ponaša kao da je riječ o "autokefalnoj hrvatskoj crkvi", rekao je kako bi o tome mogla povesti računa i Sveta Stolica.

Govoreći pak o evidentnim promjenama u proteklih deset godina, Mesić je pohvalio veći politički angažman žena, za koje je rekao da "manje griješe od muškaraca".

Snimljen i nastavak "Deset godina poslije"

Mesić se osvrnuo i na sadašnje afere koje potresaju politički prostor, rekavši kako jedino rješenje vidi u promjeni regulative."Samo će promjena regulative onemogućiti takvo ponašanje ljudi u vlasti. Nažalost ja to nisam uspio provesti, jer je glasačka mašinerija u Saboru bila takva da to nije dopuštala", kazao je. Na kraju je istaknuo kako s predsjedničke dužnosti, nakon dva mandata, odlazi miran i zadovoljan onim što je postignuto.

Film je nakon projekcije prokomentirao i novoizabrani predsjednik Josipović koji je kao najzanimljiviji detalj izdvojio nepredvidljivost politike, budući da je jasno prikazano kako je 2000. godine izbore osvojio "autsajder". Izrazio je nadu da će se za deset godina snimiti nekakav sličan film kako bi se vidjelo kakav ćemo napredak ostvariti u idućih deset godina. A govoreći o prognozama, rekao je kako Hrvatsku za pet godina vidi kao gospodarski osnaženu članicu Europske unije.

Film "Novo, novo vrijeme" zajedno s novosnimljenim epilogom "Deset godina poslije" i reportažom sa svečane projekcije u kinu Europa, bit će prikazan u specijalnom programu RTL televizije 21. veljače, nakon predsjedničke inauguracije Ive Josipovića. (hina/metro-portal)


08.02.2010. 06:50:52
Novi komentar
nužno
nužno