« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ČINJENICE?

Policija tijekom seljačkih prosvjeda nije djelovala po nalogu premijerke

Ravnateljstvo policije reagiralo je na tvrdnje da su po nalogu Kosor policajci tukli prosvjednike u Virovitici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tomislav Serdar/Cropix)
Više o

policija

,

Krunoslav Borovec

,

ravnateljstvo policije

,

seljački prosvjedi

,

Nada Čavlović Smiljanec

Ravnateljstvo policije danas je osudilo izjavu saborske zastupnice Nade Čavlović Smiljanec izrečenu tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da je policija tukla prosvjednike na području Virovitice i djelovala po političkom nalogu predsjednice Vlade.

"Ističemo kako se radi o neutemeljenim i neargumentiranim tvrdnjama te o krivom prikazivanju stvarnih činjenica. Sve mjere i odluke o osiguranju prosvjeda donesene su na razini Ravnateljstva policije", navodi u priopćenju načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Smatra da se spomenutim izjavama saborske zastupnice SDP-a "želi dati legitimitet protupravnom ponašanju koji je iskazao dio prosvjednika".

"Broj i vrsta angažiranih snaga rezultat su stručnih sigurnosnih prosudbi i procjena na terenu te stoga odlučno odbacujemo insinuacije kako je u konkretnom slučaju policija postupala temeljem političkog naloga predsjednice Vlade", ističe Borovec.

Suprotno tvrdnjama iz saborske rasprave Borovec ističe da je tijekom prosvjeda na području Virovitičko-podravske županije došlo do napada na policijske službenike.

"Jedan od prosvjednika traktorom je nasrnuo na policijske službenike pri čemu je jednog od njih lakše ozlijedio. Pored toga, jedan od prosvjednika traktorom je namjerno udario u službeni policijski automobil u kojem su bili policijski službenici, znatno ga oštetivši. Uz spomenuto, dio prosvjednika se također traktorima punom brzinom zaletavao na policijske službenike ugrožavajući njihove živote".

Zbog opisanih kažnjivih radnji troje prosvjednika je privedeno uz zakonitu uporabu sredstava prisile u policijsku postaju gdje je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje, stoji u priopćenju.

"Bez obzira na karakter prosvjeda nedopustivo je bilo kakvo protupravno ponašanje, a posebno se ne mogu tolerirati ona ponašanja kojima se direktno napada policijske službenike" ističe Borovec i dodaje da će protiv odgovornih prosvjednika biti podnesene prekršajne i kaznene prijave. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 15:34:38
Novi komentar
nužno
nužno