« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLUČAJ VARŠAVSKA

Policija s prosvjednicima u "maricu" pa u stanicu

Jutros je potvrđeno iz PU zagrebačke kako su oko 3 sata privedena 23 prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Tomislav Horvatinčić

,

Teodor Celakoski

,

Vili Matula

,

varšavska prosvjed

Teodor Celakoski, predsjednik udruge "Pravo na grad" koja je zajedno sa Zelenom akcijom organizirala prosvjede i postavljanje kontejnera u Varšavskoj ulici, izjavio je kako je noćašnja policijska intervencija uklanjanja kontejnera i uhićenja 23 prosvjednika neprimjerena za jedan komunalni prekršaj.

Ovakva intervencija policije na jedan komunalni prekršaj je apsolutno jedna politička svinjarija i zato od Gradske skupštine tražimo da o tome raspravlja na današnjoj sjednici, izjavio je Celakovski jutros na konferenciji za novinare prije sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Rekao je kako je policijska intervencija u Varšavskoj ulici trajala dva i pol sata, kako je uništen Trojanski konj. Nadalje, uklonjeni su kontejneri koje su aktivisti postavili kao info punktove, a privedena su 23 njihova aktivista. Celakoski je rekao i kako su aktivisti bili vezani cijevima međusobno i za kontejnere, te da su vatrogasci pilili te cijevi.

"Smatramo ovu intervenciju potpuno neprimjerenom za jedan komunalni prekršaj. Mi nismo blokirali Varšavsku ulicu, mi smo blokirali mogućnost početka radova", rekao je Celakoski. Također je ustvrdio kako radovi nisu još uvijek mogući jer nije izdano rješenje Ministarstva zaštite okoliša vezano za žalbe stanara. Najavio je da će prosvjednici ubuduće intenzivirati akcije.

Na konferenciji prosvjednika sudjelovali su i glumac Vili Matula, povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, ekonomistica i sociologinja Saša Poljanec Borčić. Zagrebačka policija potvrdila je jutros kako je oko 3 sata privela 23-oje prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad, koji su kontejnerima u Varšavskoj ulici pokušali spriječiti početak izgradnje ulaza u podzemnu garažu investitora Hoto grupe Tome Horvatinčića.

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba kazala je da je policija postupila po nalogu Komunalnog redarstva koje je u više navrata od prosvjednika tražilo micanje kontejnera jer su oni bili postavljeni na javnu površinu. Dodala je kako su se po dolasku policajaca u Varšavsku prosvjednici oglušili o zapovjed da se maknu s prostora i s kontejnera, a neki su pritom i narušavali javni red i mir.

"Specijalci su u tri sata ujutro stigli s komunalnim redarima, deložirali aktiviste s krova kontejnera, ispilili vrata i ušli unutra po nas ostale", rekla je Urša Raukar.

Među uhićenima se našao i aktivist i asistent na Filozofskom fakultetu Mate Kapović On je u izjavama za portal Index.hr rekao kako je sada jasno da hrvatska policija djeluje u interesu kapitala usput ocijenivši kako je skandalozno da je predsjednik Uprave Hoto grupe Tomislav Horvatinčić sam jučer sudjelovao u Otvorenom.

"Par sati nakon njegovog gostovanja započela je akcija. Politička je odluka bila da interventna policija očisti Varšavsku", kazao je Kapović.

Portal Zagrebancija.com prenosi svjedočanstvo jednoga od prisutnih. „Došao sam u Varšavsku oko 4 ujutro, a tamo sam krenuo čim sam dobio poruku da je policija 'napala'. Svi oni koji nisu slušali ili su prešli traku, bili su privedeni, a vidio sam i dva slučaja fizičkog nasilja policije."

Urša Raukar, ispričala je za tportal.hr što se točno odigralo sinoć kad su prosvjednici privedeni u policiju.

„Specijalci su u tri sata ujutro stigli s komunalnim redarima, deložirali aktiviste s krova kontejnera, ispilili vrata i ušli unutra po nas ostale. Komunalni redari su tražili da odemo, ali smo pružali pasivni otpor, pa su nas specijalci iznijeli. Pozivi na mobitelima su nam bili blokirani. Odnijeli su ih prvo u 'maricu', a onda u policiju gdje su ih rasporedili u dvije prostorije, da bi nakon dva do tri sata svih dvadeset i troje prosvjednika spremili u jednu prostoriju u kojoj su dočekali jutro." (hina/metro-portal)

11.02.2010. 12:32:57
Novi komentar
nužno
nužno