« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
U 3 UJUTRO

Policija potvrdila uhićenje 23 prosvjednika iz Varšavske

Sigurnosne procjene su pokazale da je akciju bilo potrebno provesti noću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Cvjetni prolaz

,

Varšavska

Zagrebačka policija potvrdila je da je rano jutros oko 3 sata privela 23-oje prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad, koji su kontejnerima u Varšavskoj ulici pokušali spriječiti početak izgradnje ulaza u podzemnu garažu, investitora Hoto grupe Tome Horvatinčića.

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba kazala je da je policija postupila na traženje Komunalnog redarstva te da nije riječ o policijskoj akciji nego o "pružanju asistencije".

Na upit zašto se s policijskom asistencijom krenulo noću, kazala je kako policija kod poduzimanja svake akcije ili nekog postupka radi sigurnosnu prosudbu te utvrđuje najbolje načine i vrijeme postupanja. U ovom slučaju prosudba je bila da je najbolje postupiti danas rano ujutro, rekla je glasnogovornica PU zagrebačke.

Podsjetila je da je Komunalno redarstvo u više navrata od prosvjednika tražilo micanje kontejnera jer su oni bili postavljeni na javnu površinu. Naime, aktivisti Zelene akcije i udruge Pravo na grad kontejnere su postavili na uglu Varšavske i Gundulićeve ulice.

Gradsko Komunalno redarstvo također je izdalo rješenje, o uklanjanju kontejnera, no kako ih prosvjednici nisu željeli ukloniti zatražena je policijska asistencija, napomenula je glasnogovornica zagrebačke PU.

Dodala je kako su se po dolasku policajaca u Varšavsku prosvjednici oglušili o zapovjed da se maknu s prostora i s kontejnera, a neki su pritom i narušavali javni red i mir. Policija je 23-oje prosvjednika uporabom tjelesne snage privela u postaju na prekršajnu obradu gdje se još uvijek nalaze. Među njima je, kako se doznaje, i zagrebačka glumica Urša Raukar.

Inače, investitor tzv. Cvjetnog prolaza, Tomo Horvatinčić je, gostujući sinoć na HTV-u, organizatore prosvjeda optužio da u svemu imaju privatne interese te da stvaraju antipoduzetničku klimu. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 09:48:23
Novi komentar
nužno
nužno