« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OCCUPY OAKLAND

Policija okrutno premlatila vojne veterane na prosvjedu u Oaklandu

Bivši specijalac američke vojske završio je na intenzivnoj njezi nakon što su ga oaklandski policajci brutalno premlatili tijekom prosvjeda

Fotografija vijesti
Više o

vojska

,

policija

,

prosvjedi

,

Occupy Oakland

Bivši pripadnik specijalnih postrojbi američkih Rangersa i sudionik prosvjeda Okupiraj Oakland, Kayvan Sabeghi (32), prebačen je u petak na Odjel intenzivne skrbi bolnice u istoimenom gradu nakon što su ga, prema riječima veterana-prosvjednika, tijekom prosvjeda održanih ovog tjedna žestoko pretukli pripadnici policije, javlja Hina.

Sabeghi je nakon marinca Scotta Olsena drugi uhićeni i hospitalizirani američki vojni veteran koji je sudjelovao prosvjedima pokrenutim po uzoru na Okupiraj Wall Street. I Olsen je, prenose agencije, teško ozlijeđen u sukobima s policijom u Oaklandu te prebačen u bolnicu.

Članovi grupe Iraq Veterans Against the War, novinarima su kazali kako je Sabeghi priveden tijekom nereda u Oaklandu u srijedu navečer zbog pružanja otpora policiji i zbog toga što je odbio napustiti poprište sukoba. Sabeghijev poslovni suradnik za Reuters je to potvrdio. Kazao je kako mu je Sabeghi ispričao da ga je privela i premlatila grupa policajaca jer nije želio napustiti mjesto prosvjeda.

Policija je u srijedu navečer i u četvrtak ujutro uhitila još stotinjak demonstranata. Prosvjedi u Oaklandu dobili su oznaku najvećih i, izuzmemo li nerede u Rimu 15. listopada, vjerojatno najnasilnijih prosvjeda u okviru pokreta Okupiraj Wall Street. Sve se počelo događati par sati prije nego što je generalni štrajk, koji je počeo u srijedu i na kojem se okupilo gotovo pet tisuća ljudi, trebao završiti onako kako je i počeo - mirno.

U srijedu je blokirana luka u Oaklandu. No do večeri, mirni je prosvjed prerastao u nasilne demonstracije. Policija je izvijestila da su prosvjednici na njihove barikade bacali kamenje i baklje, a oni su uzvratili suzavcem te potom proveli masovna uhićenja.

05.11.2011. 10:33:10
Novi komentar
nužno
nužno