« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
OPORBA:

Policija je politizirana i nedovoljno transparentna

Rasprava o prijedlogu zakona o policijskim poslovima i ovlastima očekivano je skrenula na 'unaprjeđenje' Vladimira Fabera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Vladimir Faber

,

MUP

,

Sabor

,

policija

,

netransparentnost

,

Ivica Buconjić

,

politiziranost

,

Zakon o policijskim poslovima i ovlastima

Zastupnici hrvatskog Sabora danas su podržali prijedlog zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kojim se želi poboljšati učinkovitost policije, uz potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda, no iz oporbe su upozorili kako policija još uvijek nije dovoljno transparentna.

"U Hrvatskoj je 'vijek trajanja' ravnatelja policije samo dvije godine, a problem je i u tome što je njihova smjena često netransparentna, pa samo onaj koji ga je smijenio zna i zašto", kazao je SDP-ovac Šime Lučin. Iz SDP-a su u raspravi upozorili da je u zakonu ostalo nejasno pitanje može li policija prisluškivati i pratiti nekoga bez naloga državnog odvjetnika, a Lučin se pita i kako je moguće da iz policije izađe informacija da je neki ministar "na vezi" s kriminalcem, na što mu je HDZ-ovac Ivan Jarnjak odgovorio da je MUP to već demantirao.

Damir Kajin je poručio kako je policija ispolitizirana do srži, a tragikomičnim je ocijenio što se smjena ravnatelja policije tumači kao unaprjeđenje i naveo da upravo to zorno oslikava stanje u hrvatskoj policiji i reflektira se na sve djelatnike policijskih uprava. "Šuti, slušaj i ne zamjeraj se - to je poruka smjene Fabera", rekao je Kajin i prozvao policiju zbog činjenice da svatko tko želi pobjegne u BiH, a hrvatske vlasti za nekažnjavanje prebjega.

Za depolitizaciju u policiji založili su se i iz HNS-a, no Jarnjak na to je odgovorio da bi, sudeći po takvim navodima, ispalo da je hrvatska policija nesposobna i neučinkovita i da samo sluša stranačke šefove što je demantirao uz izjavu kako mnogi rade teške i odgovorne poslove.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić rekao je da su prihvatili prijedloge iz dosadašnje rasprave, među kojima i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji se odnosi na obvezu policijskog službenika da osobu prilikom privođenja pouči o pravu na branitelja. Prihvaćene su i primjedbe Odbora za pravosuđe da se troškovi uporabe i šteta nastalih uporabom tuđeg vozila ili mobitela nadoknade iz državnog proračuna, a brisano je da policijski službenik može bez pisanog naloga ući i obaviti pregled tuđeg doma kao i s njim povezanih prostora.

Izvor: Hina

24.06.2009. 14:23:34
Novi komentar
nužno
nužno