« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEZADOVOLJSTVO TRETMANOM

Policajci završili prosvjed na Trgu bana Jelačića

Oko petstotinjak hrvatskih policajaca zavrilo je s prosvjedom na Jelačićevom trgu nakon što su saznali da Vlada skinula s dnevnog reda raspravu o njihovim plaćama

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Vlada RH

,

plaće

,

policija

Nakon što su doznali da je Uredba o plaćama policijskih službenika skinuta s dnevnog reda današnje Vladine sjednice, policajci koji su od podneva prosvjedovali na Trgu bana Jelačića završili su prosvjed i razišli se, javlja Hina.

Petstotinjak policajaca prosvjedovalo je u organizaciji Sindikata policije Hrvatske na Jelačićevu trgu tražeći da Vlada na današnjoj sjednici ne donese uredbu kojom bi se smanjile plaće za oko 2800 policijskih službenika.

Sindikat policije traži da Vlada odustane od ukidanja radnog mjesta "vođa ophodnje" čime bi se plaće oko 2.800 policajaca smanjile za oko 500 kuna.

Osim toga, policajci su ogorčeni jer se najavljuje smanjenje njihovih plaća u vrijeme kada su nekim drugim službenicima, poput carinika i pravosudnih policajaca, plaće povećane kroz dodatke za posebne uvjete rada. Traže da se i njima, kroz dodatke za policijska zvanja, plaće povećaju za 150 do 200 kuna.

Policijski službenik početnik ima osnovnu plaću od svega 3.300 kuna, zbog čega su se na današnjem prosvjedu mogli vidjeti transparenti s porukama poput "Riskiram svoj život za 3.300 kuna" i "Postani policajac - najveći rizik za najmanju plaću".

Predsjednik sindikata Dubravko Jagić ocijenio je po završetku prosvjeda da je okupljanje na Jelačićevu trgu urodilo plodom jer bi inače Vlada usvojila spornu uredbu, te je najavio da će se sindikat nastaviti boriti protiv smanjenja plaća. Nećemo dozvoliti da se bilo kojem policijskom službeniku skida makar kuna s ionako mizernih plaća, rekao je Jagić.

Sindikat je također najavio da je spreman pozvati svojih 15.000 članova u štrajk koji bi se održao u, za Vladu, "najnezgodnije vrijeme", pri čemu je Jagić aludirao kako bi policajci mogli svoj prvi štrajk u samostalnoj Hrvatskoj organizirati u vrijeme parlamentarnih izbora.

27.10.2011. 16:13:57
Novi komentar
nužno
nužno