« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
19 STRANICA

Polančec se suočava s novim optužbama - bacio u vjetar 500,000 kuna

Bivši ministar gospodarstva je iz budžeta MGRP-a s pola milijuna kuna financirao potpuno nepotrebnu studiju, a svota je otišla u ruke jednog odvjetnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX )
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

DORH

,

optužbe

,

akademik

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Damira Polančeca (1967.) zbog, kako navode, počinjenja kaznenoga djela zloporabe položaja i ovlasti te protiv odvjetnika P. M. (1956.) radi poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, objavilo je danas Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama, navodeći inicijale bivšeg potpredsjednika Vlade.

DORH navodi kako se Polančec optužnicom tereti da je kao potpredsjednik Vlade i kao ministar gospodarstva, od srpnja do listopada 2008. godine, u Zagrebu i Vukovaru, u cilju da P. M.-u pribavi protupravnu imovinsku korist, zlouporabio položaj i ovlasti. Polančec je na traženje P. M.-a dogovorio da će ovaj kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju iako je, smatra USKOK, znao da za izradu takve studije nije postojala nikakva potreba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MGRP) niti Vlade.

>> Polančec će ljeto provesti u pritvoru

>> Polančec zbog HEP-a i dalje iza rešetaka

Kako navodi USKOK dogovoreno je da će izradu te studije, bez obzira na njen sadržaj i opseg platiti MGRP u iznosu od 500.000 kuna.

P. M. je izradio studiju od 19 stranica, od kojih se jedna stranica odnosila na naslov, jedna na sadržaj, tri na uvod u kojem se navode općepoznate stvari, jedna na donošenje Zakona o konvalidaciji u RH, tri stranice na primjenu Zakona o konvalidaciji u RH u kojima se citiraju odredbe tog zakona i drugih propisa RH, tri stranice na konvalidaciju mirovina i radnog staža, a četiri stranice na konvalidaciju radnog staža, a dvije stranice na zaključak te jedna stranica na popis literature.

>> Polančec nije "Pedro za sve", gdje su ostali?

>> Polančec oštetio državni proračun za pola milijun akuna plativši nepotrebnu studiju?

USKOK smatra kako su, "osim navedenog, četiri stranice u cijelosti prepisane iz stručnog rada drugog autora" te da je "nakon toga za navedenu studiju, koja nikad nije korištena Polančec neosnovano odobrio plaćanje računa u iznosu od 500.000 kuna na teret MGRP-a i tako pribavio nepripadnu imovinsku korist P. M.-u", čime je za taj iznos oštetio državni proračun. USKOK je u optužnici predložio da se od P. M. oduzme nezakonito stečena imovinska korist. (hina/metro-portal)

28.06.2010. 19:20:00
Novi komentar
nužno
nužno