« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sporni kredit

Polančec opet optužuje Mesića

Bivši ministar gospodarstva i dalje tvrdi da je predsjednik Mesić taj koji je sugerirao davanje kredita SMS-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

Mladen Bajić

,

Darko Marinac

,

Zdravko Šestak

,

Podravka afera

Bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec večeras je u ekskluzivnim razgovorima za HRT i Novu tv, ponovio kako je predsjednik Republike Stjepan Mesić osobno zvao u Podravku zbog dodjele kredita tvrtki SMS, te je postavio pitanje političke odgovornosti predsjednika Republike, kao i "političke ili neke druge odgovornosti" glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, čijim je radom u slučaju Podravka nezadovoljan.

"Mesić je definitivno, to moram još jednom potvrditi, osoba koja je zvala Marinca i sugerirala da se (SMS-u) da kredit od 65 milijuna kuna, a ono što je važnije, prije otprilike mjesec dana, ponovno je zvao, on osobno, Šestaka i tražio dodatni kredit za SMS, i o tome nije istinito obavijestio javnost kada je o tom slučaju govorio", izjavio je Polančec za HTV.

U drugom slučaju riječ je o kreditu od devet milijuna kuna, rekao je Polančec za Novu TV.

"Šestak to može posvjedočiti i to je, siguran sam, rekao u svom iskazu u istrazi", dodao je Polančec, te naglasio da se ti pozivi u Podravci mogu provjeriti preko ispisa poziva, ili razgovorom s tajnicama.

"Je li veća politička odgovornost mene koji sam post festum doznao za kredit ili je veća odgovornost onoga koji je dao preporuku da se da kredit?", upitao je Polančec.

Podsjetivši kako mu je predsjednik Mesić "nekoliko puta rekao da mora pročitati Ustav" te da temeljem ustavnih ovlasti treba voditi brigu o gospodarstvu, Polančec je upitao "zašto, ako postoji moja politička odgovornost, nitko ne postavlja pitanje političke odgovornosti predsjednika Mesića?".

Također smatra kako postoji i "politička ili neka druga odgovornost i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića" čiji rad, kako je rekao, osobno ne može pozitivno ocijeniti.

"Ja sam preuzeo političku odgovornost i zašto to ne bi mogao i predsjednik Mesić, ako nema nedodirljivih. Zašto ja kao običan građanin ne bih mogao reći da DORH mora funkcionirati drukčije, i da u obavljanju svojih zadaća nije bio dovoljno dobar", rekao je Polančec.

Po njegovu mišljenju "nije slučajno da su se uhićenj dogodila na dan" kada je glavni državni odvjetnik Bajić podnosio izvješća o radu DORH-a u 2008. u Hrvatskom saboru.

Polančec je podsjetio kako su se uhićenja dogodila uz prisutnost kamera, što mu je neprihvatljivo. Dodao je i kako neki novinari dobivaju povlaštene informacije.

Također je napomenuo kako je na institucijama države da utvrde jesu li uhićeni učinili kazneno djelo, a on smatra da je riječ o časnim i poštenim ljudima koji su "pošteno obavljali svoj posao".

"Moram jasno reći da je Podravki prijetilo neprijateljsko preuzimanje", naglasio je, pak, govoreći o njihovom radu.

Polančec je postavio i pitanje odgovornosti županijske državne odvjetnice u Koprivnici.

"Ona se vrlo promptno kod slučaja Pirovac u samo 24 ili 48 sati izjasnila da zapravo nema elemenata kaznene odgovornosti u činjenici da netko mimo znanja ostalih članova Uprave potpiše aneks, u kojem dopušta prodaju tog objekta, odnosno tog odmarališta koji je kupio, kao što znate, rođak predsjednika Mesića", rekao je Polančec za HTV. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 06:45:55
Novi komentar
nužno
nužno