« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina
EKSPERIMENT

Pokušajte tjedan dana izdržati bez Googlea i javite ako uspijete

Jesmo li ovisni o Googleu kao što smo ovisni o cigaretama, seksu i čokoladi?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Google

,

Yahoo

,

gmail

,

Google Search

,

Bing

,

Tom Krazit

Tom Krazit u svojim članicma redovito se bavi internetskim temama, mobitelima i računalima, a u protekle tri godine fokusirao se na Apple.

Nedavna izjava šefa Microsofta, koja kaže da smo o Googleu ovisni kao o cigaretama, potaknula ga je na zanimljiv eksperiment.

Kao bivši pušač, koji se mukotrpno "skidao" s cigareta, odlučio je testirati svoju ovisnost o Googleovim proizvodima - tražilici, mailu i svemu ostalom.

Tjedan dana je u širokom luku izbjegavao sve stranice koje imaju veze s internetskim divom iz Kalifornije i zaključio: "Moguće je, postoje dobre alternative!"

"Google je navika, a pušenje je ovisnost. Neočekivano lako sam se snalazio bez Googlea, a nedostajali su mi samo oni proizvodi s čijim alternativama nisam bio dovoljno upoznat", napisao je Krazit za Cnet News.

Kako za surfanje obično koristi Firefox, jednostavno je skinuo add-on kojim je za standardnu tražililicu postavio Microsoftov Bing. Tvrdi da gotovo nije primijetio razliku u kvaliteti tražilica: "Pretraživanje videa i slika putem Binga je znatno bolje, a pronašao sam i sve drugo što sam tražio."

Nešto veće probleme zadala mu je apstinencija od Gmaila, na kojem već godinu dana ima otvorenu svoju najvažniju e-mail adresu. Na tjedan dana je dao priliku Yahoo!Mailu, ali se na kraju rado vratio na Google uz objašnjenje: "Yahoo je sasvim ok, ali zbog poslovnih kontakata ne mogu trajno odustati od Gmaila:"

"Pregledao sam popis Googleovih proizvoda i shvatio da koristim samo desetak posto onoga što mi stoji na raspolaganju. Tražilicu i e-mail, najpopularnije servise, moguće je vrlo lako zamijeniti, dok ipak još ne postoji dovoljno dobra alternativa za GoogleDocs i GoogleReader", sumirao je Krazit svoje jednotjedno iskustvo.

Zaključio je da je Google velik jer je izuzetno dobro povezan i mami korisnike interneta da se služe što većim brojem proizvoda jer je sve na jednom mjestu (mail, docs, maps, search itd).

"Ukoliko želite biti drugačiji i ignorirati velike, možete bez problema živjeti bez Googlea", poručuje Krazit.

23.02.2010. 19:43:00
Novi komentar
nužno
nužno