« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
PARIZ

Pokrenuta Svjetska digitalna knjižnica

Pretraživanje i navigacija na sedam, a sadržai iz cijelog svijeta na čak četrdeset jezika.

(www.wdl.org)
Više o

e-knjige

,

UNESCO

,

Svjetska digitalna knjižnica

,

Google Book Search

,

Europeana

,

online books

,

WDL

,

Knjižnica američkog Kongresa

Svjetska digitalna knjižnica službeno je u utorak pokrenuta u sjedištu UNESCO-a u Parizu na internetskoj adresi www.wdl.org na kojoj se besplatno može pristupiti izboru dokumenata nacionalnih knjižnica brojnih zemalja u svijetu.

Svjetska digitalna knjižnica (WDL) korisnicima nudi funkcije pretraživanja i navigacije na sedam jezika - engleskom, arapskom, kineskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i ruskom - a predlaže sadržaje na više od 40 jezika.

Među ponuđenim sadržajima su neki od najranijih pisanih radova čovječanstva, poput drevnih kineskih proročkih zapisa na kostima do prvog europskog zemljovida Novog svijeta iz 1562., a na raspolaganju su i rane fotografije, filmovi i zvučni zapisi.

Koncept WDL-a razvila je ekipa Knjižnice američkog Kongresa uz tehničku potporu Aleksandrijske knjižnice. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje i kulturu (UNESCO) partner je u tom projektu zajedno s tridesetak nacionalnih knjižnica te kulturnim i obrazovnim ustanovama iz svijeta.

Knjižnica američkog Kongresa i održava internetsku stranicu WDL-a, a njezin ravnatelj James Billington na svečanosti u Parizu rekao je kako WDL nema namjeru konkurirati drugim internetskim knižnicama, poput Google Book Searcha i Europeane, već pobuditi zanimanje mladih čitatelja i nagnati ih na čitanje knjiga.

"Morate se vratiti knjigama, jer su one primarni dokumenti kulture", rekao je Billington, nekadašnji profesor povijesti s Harvardskog sveučilišta.

Digitalna knjižnica namijenjena je znanstvenicima, učiteljima i učenicima diljem svijeta, a omogućuje pregledavanje izvornih djela stranicu po stranicu, koje su presnimile knjižnice koje sudjeluju u projektu, uz koje često postoji i stručni komentar na više jezika.U svakoj od kategorija zasad se nudi tek nekoliko stotina sadržaja, ali će se projekt širiti kako se budu uključivale nacionalne knjižnice drugih zemalja.

No Billington upozorava da je temeljna zamisao WDL-a kakvoća, a ne količina.

"Ovo nije online bibliografija. Ovo su jedinstvena djela, pristupačna na samo nekoliko mjesta na svijetu... To ne možete pronaći igdje drugdje", rekao je, istaknuvši kako WDL treba smatrati ishodištem, "ulazom u učenje onima koji žive u audiovizualnom svijetu".

Nada se kako će digitalna knjižnica čitatelje potaknuti na neku temu ili povijesno razdoblje, pa će ih usmjeriti u prave knjižnice da tamo pročitaju još više.

"Knjige se moraju čitati kako biste znali cijeniti ovo bogatstvo", rekao je.

Objedinjeni su dijelovi iste cjeline iz različitih zemalja u svojevrsnu digitalnu retrospektivu.

"Objedinjuje kulturno naslijeđe razasuto diljem svijeta", napominje Billington.

UNESCO je angažirao svoje zemlje članice koje su surađivale dajući sadržaje iz vlastitih kulturnih baština, od Kine i Iraka, preko Rusije i Francuske, do Ugande i drugih zemalja, te je najavio da će pomoći državama kojima nedostaje novca i tehničkih sredstava da digitaliziraju vlastite nacionalne knjižnice. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 21:15:00
Novi komentar
nužno
nužno