« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
2. Zagrebi! Festival

Pojeo komad vlastite ruke

Drugo izdanje Zagrebi! Festivala počelo je jučer poslijepodne u klubu Močvara i Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Silvijo Selman)
Više o

Zagrebi! Ekofestival

,

umjetnički performance

,

Marko Marković

Program je započeo ekološki angažiranim okruglim stolovima Vjerana Piršića 'Održivi razvoj Jadrana' i 'Energetska budućnost Hrvatske'. Izložene su instalacije Denisa Kraškovića, Antonije Balić i Siniše Majkusa, koje tematiziraju odnos čovjeka i prirode.

U dijelu filmskog programa prikazani su filmovi Tvrtka iz sjene, Zrno pijeska te Bez sažaljenja, film višestruko nagrađivanog američkog dokumentarista Michaela Mierendorfa, gosta Festivala. U Dokukinu Croatia u organizaciji Restarta, Mierendorf je za sve domaće filmaše održao majstorsku radionicu, predavanje 'Od koncepta do kreacije - kako napraviti dokumentarac vrijedan gledanja'. Nakon za danas najavljene projekcije njegovog filma Višestruke osobnosti, predviđen je i moderirani razgovor s autorom.

Radikalnu kritiku društva u kojem danas živimo svojim umjetničkim izrazom dao je likovnjak Marko Marković. U nastavku ciklusa Samojed, pred napetom publikom, za svečanim stolom, postavljenim za objed u tri slijeda, savršenim manirima pojeo je komadić mesa svoje lijeve ruke. Nekada su ljudi jeli ljude, no danas izjedaju sami sebe te pritom stvaraju materijalno i duhovno nasljeđe osuđenona propast, njegova je poruka.

Predavanje američke angažirane autorice Naomi Wolf na temu Održive demokracije preraslo je u aktivnu raspravu, radionicu primjenjene demokracije, na kojoj su spontano progovarali angažirani pojedinci iz publike. Nakon što je iznijela deset točaka koje vode zatvorenom, totalitarnom društvu - tezu knjige 'Kraj Amerike', koja je poslužila kao predložak predavanju, univerzalno primjenjiv u cijelom svijetu, Wolf je u drugom dijelu predavanja ponudila konkretne naputke za ponovno otvaranje, preuzivanje odgovornosti i 'guranje' demokracije. Razgovor na istu temu nastavit će se danas na okruglom stolu 'Održiva demokracija', na kojem će uz Naomi Wolf sudjelovati istaknute žene iz raznih područja javnog života Hrvatske, kao i svi zainteresirani.

 

12.09.2009. 17:30:14
Novi komentar
nužno
nužno