« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MUP UPOZORAVA

Pojavio se novi oblik prijevare preko mobitela

Nov oblik kriminalnih radnji uveliko se već događa po Europi, a sad je stigao i do nas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

prevara

,

mobitel

,

propušteni poziv

Prijevara ide ovako: korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na svom mobilnom telefonu, propušteni poziv. Do toga može doći tako da telefon stvarno zazvoni, a i ne mora uopće zvoniti.

Uglavnom korisnik dobije propušteni poziv. Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj koji zove i kada taj broj počinje sa +39..., +390..., +391..., + 392..., +393..., +394... i tako dalje i ukoliko korisnik taj poziv odmah izbriše, tim potezom se osigurao od štete i finacijske prijevare.

Ukoliko pak korisnik mobilnog telefona nazove broj propuštenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje žrtva kriminalaca.

U slučaju koji je poznat policiji, muškarac je svojim odgovorom na propušteni poziv izgubio više od 2.000 eura. Određeni brojevi iz gore navedenih grupa uvlače korisnika u situaciju da kada pozove te brojeve ne može prekinuti poziv i tako se napravi ogromni trošak na računu.

Brojne prijave MUP-u potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u financijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

Dakle - NE ODGOVARAJTE NA POZIV koji počinje brojevima +39..., +390..., +391..., + 392..., +393..., +394..., nego samo izbrišite poziv!


29.03.2010. 18:56:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Goran Perić
    02.03.2017. 13:26
    ZAR TIM KRIMINALCIMA NITKO NEMOŽE (INTERPOL) STATI NA KRAJ?!
Novi komentar
nužno
nužno