« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
OSOBA TJEDNA - dr. Miroslav Tuđman

Pogled s političke margine prema Pantovčaku

Desnica bi imala više šanse s jednim kandidatom, ali to neće biti Tuđman

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

Ivan Aralica

,

Miroslav Tuđman

Književnik Ivan Aralica zatražio je u ime skupine ‘desničarskih intelektualaca’ sastanak s članom Predsjedništva HDZ-a Andrijom Hebrangom kako bi mu predložio Miroslava Tuđmana za zajedničkog kandidata desnice na sljedećim predsjedničkim izborima. To nije prvi put da se unutar desnih krugova promišlja o nestranačkoj osobi kao budućem predsjedniku Republike. Tako se primjerice na prošlim izborima spekuliralo o Igoru Zidiću. No, razjedinjena je desnica tada iznjedrila cijeli niz autsajdera - Ivića Pašalića, Antu Kovačevića, Ljubu Česića Rojsa, pa i Ćiru Blaževića.

HDZ ih nije poslušao i istaknuo je Jadranku Kosor, koja jest dobila znatno više glasova od svih njih zajedno i otišla u drugi krug, ali je na izborima ipak izgubila. Hoće li, poučeni tim iskustvom, ovaj put HDZ poslušati ‘Tuđmanovog Krležu’? Čak kada i bi, sigurno neće podržati Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika s čijom je obitelji vrh HDZ-a posvađan već osam godina. Sve to vrijeme Tuđman mlađi je na političkoj margini, no Araličinu inicijativu nije odbio, najavivši da ‘ima obvezu odgovoriti na politički izazov’.

U posljednjim medijskim istupima Sanadera je nazvao ‘gubitnikom koji vodi podaničku politiku prema EU’. Oživljujući retoriku svoga oca, najavio je da će prevagu na predsjedničkim izborima dobiti ‘braniteljska i iseljena Hrvatska’, rugajući se Sanaderu kako je njegov otac pobjeđivao samostalno, dok HDZ danas mora biti u koaliciji.
Nakon što je Ivo Sanader izbacio ekstremiste iz HDZ-a i pomeo ostatak desnice poput uragana, posve je jasno da, za razliku od Amerike koju su vodili otac i sin Bush, u Hrvatskoj to neće biti slučaj. Ova je inicijativa ipak simptomatična. HDZ osimSanadera nema dovoljno karizmatičnog kandidata. Doduše, nema ga ni ljevica. Baš zato će nam predstojeći izbori biti dosad najzanimljiviji.

Piše: Piše: Dorino Manzin
04.09.2008. 19:42:00
Novi komentar
nužno
nužno