« Život
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Stonehenge je bio liječilište?

Poduprta teza o terapeutskom djelovanju Stonehengea na hodočasnike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Stonehenge

,

hodočašće

Megalitska znamenitost Stonehenge, na jugu Engleske, bilo je mjesto hodočašća štovano zbog terapeutskih svojstava svojih stećaka prije pet tisuća godina, potvrđuju rezultati povijesnih iskapanja objavljeni u ponedjeljak.

Bolesni i ozlijeđeni odlazili su u Stonehenge zbog iscjeliteljske moći koja se pripisivala menirima, objasnili su na konferenciji za tisak u Londonu Timothy Darvill, pročelnik arheološkog odsjeka na Sveučilištu Bournemouth, te Geoffrey Wainwright, predsjednik Društva arheologa iz Londona.

Arheolozi su otkrili rezultate iskapanja, prvih unazad 44 godine, vođenih 31. ožujka i 13. travnja ove godine.

Posebna boja blokova, donešenih iz kamenoloma udaljena 250 km odande, nagnala je na vjerovanje u njihova terapeutska svojstva, dodali su stručnjaci.

Brojne preminule osobe pokopane su oko Stonehengeova kruga. Znanstvenici su otkrili grobnicu mladića pokopana s komadima plavog kamena. Komadići tog kamenja korišteni su i kao talismani.

"Svi dokazi podupiru ideju da kakva god bila funkcija Stonehengea, a može biti da ih je bilo više, plavo kamenje je bilo središnji element", ocijenio je Darvill. (HINA)

22.09.2008. 18:36:40
Novi komentar
nužno
nužno