« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NEREVIDIRANI REZULTAT

Podravka Grupa u 2009. zabilježila gubitak od 281,2 milijuna kuna

Rezultat je posljedica rizičnih transakcija od 268 milijuna, otpremnina od 29 milijuna i usklađivanja vrijednosti imovine i obveza od 39 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

gubitak

,

kreditiranje SMS

,

otpremnine

,

Podravka Grupa

,

rizične transakcije

,

Fima Grupa

Preliminarni nerevidirani rezultati poslovanja Podravka Grupe za 2009. pokazuju gubitak od 281,2 milijuna kuna.

Taj rezultat posljedica je rizičnih transakcija od 268 milijuna kuna, otpremnina od 29 milijuna kuna i usklađivanja vrijednosti imovine i obveza od 39 milijuna kuna, objavila je danas Podravka.

Iz redovnog je operativnog poslovanja u 2009. pak ostvarena neto dobit od 55,9 milijuna kuna, što je 35 posto više od usporedive neto dobiti iz 2008., ističu iz Podravke.

"Nerevidirani rezultat Grupe Podravka za 2009. pod snažnim je utjecajem negativnih jednokratnih stavki, koje su najvećim dijelom proizašle iz radnji koje su predmet istrage. Tako je u financijskim izvještajima Grupe zbog neizvjesnosti naplate izvršen ispravak vrijednosti danih kredita i pripadajućih kamata u iznosu od 160,5 milijuna kuna, te je izvršena i rezervacija za dana jamstva u iznosu od 107 milijuna kuna", navodi se u objašnjenjima Podravke.

Po podacima koje iznose, ispravak vrijednosti danih kredita obuhvaća dugoročni kredit odobren društvu SMS u iznosu od 65 milijuna kuna s kamatama, kratkoročne kredite odobrene Fima Grupi u iznosu od 79,7 milijuna kuna s kamatama te kratkoročni kredit odobren društvu Gradec u iznosu od 10,7 milijuna kuna.

Svi navedeni krediti, osim dugoročnih kredita SMS-u, odobreni su i isplaćeni tijekom 2009. u kojoj je dano i jamstvo Fima Grupi u iznosu od 107 milijuna kuna, a to je jamstvo i realizirano 26. siječnja ove godine.

U izvješću se navodi da u nerevidiranim financijskim izvještajima nije provedeno umanjenje vrijednosti depozita u iznosu od 6,2 milijuna eura u OTP Bank Nyrt Budimpešta, zbog nedostupnosti dokumentacije koja bi ukazivala na povrativost ili umanjenje tog iznosa.

Stoga se, kako pojašnjavaju, Uprava odlučila iskazati depozit u nominalnom iznosu, a u trenutku primanja odgovarajuće dokumentacije ponovno razmotriti navedenu stavku.

Grupa Podravka je u 2009. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 3,58 milijardi kuna, što je 2 posto manje nego godinu prije.

Na tržištu Hrvatske ostvarena je prodaja u iznosu od 1,86 milijardi kuna, što predstavlja pad od 4 posto, a na inozemnim tržištima prodaja je iznosila 1,7 milijardi kuna, i porasla je za 5,9 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća Podravka je u 2009. dovršila i program zbrinjavanja viška zaposlenika putem stimulativnih otpremnina, a tijekom godine otkazala je 257 ugovora o radu.

Uprava Podravke je donijela, a Nadzorni odbor prihvatio, poslovni plan za 2010. kojim je predviđen nastavak racionalizacije troškova, posebno administrativnih troškova, čime bi se trebao osigurati rast profitabilnosti.

Planirana operativna marža kretat će se oko 6 posto, planira se rast prihoda od prodaje za oko 2 posto.

Tijekom 2010. godine posebna pažnja će se usmjeriti na smanjenje zaduženosti, tako se do kraja godine planira smanjenje zaduženosti za daljnjih 100 milijuna kuna, navodi se u poslovnom izvješću uz podatak da je u 2009. Podravka smanjila zaduženost za 180 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 18:35:11
Novi komentar
nužno
nužno