« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NJEMCIMA PREKIPJELO

Podnesen zahtjev za zabranom ekstremno desnog NPD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

napad

,

neonacisti

,

Dresden

,

NPD

,

Nacionaldemokratska stranka Njemačke

,

DGB

,

Savez njemačkih sindikata

Nakon napada neonacista na skupinu prosvjednika koja je u subotu u Dresdenu prosvjedovala protiv povorke desnih ekstremista, policija je raspisala tjeralicu za trojicom švedskih neonacista, a predstavnici političkog života ponovno su zatražili zabranu radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), prenose njemački mediji.

"Politika mora konačno učiniti nešto i pokrenuti postupak zabrane NPD-a", rekao je Michael Sommer, predsjednik Saveza njemačkih sindikata (DGB) čije članove su u subotu navečer, na povratku s antinacističkih prosvjeda u Dresdenu, na jednom odmorištu u saveznoj pokrajini Thueringenu napali neonacisti prilikom čega je ozlijeđeno pet osoba, od kojih jedna teže.

Predsjednik DGB-a, koji je i sam sudjelovao u prosvjedima uperenim protiv nacističke povorke u Dresdenu, izrazio je solidarnost s ozlijeđenim kolegama.

"Nepodnošljivo je da je 60 godina nakon nacističkih progona sindikalista tako nešto u Njemačkoj moguće" Michael Sommer, predsjednik Saveza njemačkih sindikata Policija u međuvremenu raspisala međunarodnu tjeralicu za trojicom švedskih neonacista koji su nakon napada na odmaralištu uz autocestu nedaleko od Jene pobjegli s mjesta događaja. Ostali napadači, uglavnom pripadnici neonacističkih skupina iz Njemačke, tijekom vikenda su sprovedeni u policiju na informativne razgovore.

Zabrana ekstremno desnog NPD-a, koju je pokrenula tadašnja vlada Gerharda Schroedera a koju su podržale parlamentarne stranke, propala je 2003. pred Ustavnim sudom zbog formalnih pogrešaka, a svaki dosadašnji pokušaj ponovnog pokretanja postupka zabrane zbog neizvjesnog pravnog ishoda nailazi na otpor određenih političkih krugova.

NPD, koji se nalazi pod stalnim nadzorom Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka, svake godine na godišnjicu bombardiranja Dresdena 13. veljače organizira prosvjede protiv "bombaškog terora" saveznika tijekom Drugoga svjetskog rata. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 19:13:06
Novi komentar
nužno
nužno