« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
uvlakači

Osim Lecha Walese, svi strani političari oduševljeni Obamom kao laureatom

Čelnici najrazvijenijih zapadnih zemalja čestitaju američkom predsjedniku, dok je čak i njegova administracija iznenađena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Angela Merkel

,

Gordon Brown

,

Silvio Berlusconi

,

Desmond Tutu

,

Shimon Peres

,

Mahmud Abas

,

Lech Walesa

,

Geir Lundestad

,

Barack Obama Nobelova nagrada

Na vijest da je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobio američki predsjednik Barack Obama reagirali su mnogi svjetski čelnici.

Britanski premijer Gordon Brown čestitao mu je na nagradi, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je dodjelu Nobelove nagrade Obami kao "potvrdu povratka Amerike u središte svih naroda svijeta".

Silvio Berlusconi rekao je pak da će nagrada pomoći Obami da "zadrži ekumenski pristup prema svima". Bivši borac protiv apartheida i anglikanski nadbiskup Capetowna, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984., Desmond Tutu izrazio je zadovoljstvo zbog neočekivane, ali i sjajne odluke Odbora za dodjelu Nobelove nagrade, usporedivši američkog predsjednika s mladim Mandelom koji svijetu donosi nadu.

Mislim da se time što je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir ta nagrada profanira. Istina je da je i prije Nobelova nagrada za mir bila i izraz političke volje. No, reći da je Obama uspio doprinijeti očuvanju mira dok razmišlja o slanju 40 tisuća vojnika u Afganistan i nije kadar povući američke trupe iz Iraka, je u najmanju ruku politikantstvo. Zdušno sam podržavao Obamu u njegovom nastojanju da postane američki predsjednik, ali da bi netko u šest mjeseci mogao toliko zadužiti čovječanstvo previše je čak i ako je riječ o čovjeku koji će možda sutra postati veliki predsjednik.
Damir Kajin

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izrazio je želju da se za Obaminog mandata dogodi uspostava palestinske države s prijestolnicom istočnim Jeruzalemom, a izraelski predsjednik Shimon Peres, i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1994. kaže da je Obama je čovječanstvu donio novu nadu.

Cijeli dan pristižu različite reakcije na ovu vijest koja je iznenadila čak i američku administraciju, ali i cjelokupnu američku javnost. Zanimljiv je i podatak da je Obama stupio na predsjedničku dužnost dva tjedna prije zaključenja roka za prijavu kandidata za Nobela.

Norveški odbor za dodjelu nagrade odlučno je odbacio mišljenje da je ta odluka, s obzirom na to da je Obama predsjedničku dužnost preuzeo prije manje od devet mjeseci, bila preuranjena.

"Naglašavamo da je u to vrijeme već uveo značajne promjene", izjavio je Geir Lundestad, utjecajni tajnik Odbora, navodeći Obamine zasluge na području obrane načela multilateralizma, razoružanja i borbe protiv klimatskih promjena.

Bivši dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa ipak smatra da je taj potez preuranjen jer Obama još nije imao vremena bilo što učiniti.

Hrvatski su političari oduševljeni izborom u stilu pravih političara banana država. Jedini koji je izrekao barem blagu kritiku bio je Damir Kajin. Ostali hrvatski političari misle da je to opravdana i odlična odluka, a samo je Ivo Josipović malo suzdržaniji. Diplomatski je objasnio da je Obama donio nadu, ali da bi tu nadu trebalo potvrditi i realizirati.

09.10.2009. 16:29:44
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomo
    09.10.2009. 17:11
    Pa šta, dobio ju je i Henry Kissinger za namještanje ratova. Valjda
    zato što nije napravio treći svjetski.

    Dobio ju je i Al Gore, za igranje znanstvenika i laganje milijunima ljudi.

    Kakva nobelova nagrada, pih.
  2. avatar
    G_Gledic
    09.10.2009. 17:15
    Po meni, čista sprdačina. Čini mi se da je u posljednje vrijeme i ta nagrada izgubila svoju bit. Ne samo u domeni svjetskog ili bilo kakvog mira.
  3. avatar
    Parabola
    09.10.2009. 17:17
    Prestrašno. Dajte je i meni, ja čvrsto obećajem da ću se baš truditi...
Novi komentar
nužno
nužno