« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
PREDSTAVLJAMO

Pocophone F1 najpristupačniji smartphone sa Snapdragon 845

Za osnovni model 6 + 64 GB, treba izdvojiti oko 300 dolara, a najskuplju standardnu verzija 8 + 256 GB oko 415 dolara

Pocophone F1
Pocophone F1 (Arhiva)
Više o

Pocophone F1

Kako bi postao privlačnija u očima kupaca i osvojio nova tržišta, uključujući SAD, Xiaomi je odlučio stvoriti novi brend Poco na čelu s Alvinom Tse, bivšim direktorom prodaje za Xiaomi.

Prvi pametan telefon pod ovim zaštitnim znakom je Pocophone F1, koji će uskoro biti u prodaji diljem svijeta.

Dizajn: plastika umjesto stakla i metala

Pocophone F1 ili Poco F1 by Xiaomi (za tržište Indije), nema posebno izražajan dizajn. Kućište dimenzija 155,5 x 75,3 x 8,8 mm i mase 180 grama je izrađeno od polikarbonata, tvrde plastike koja je odavno OUT u top segmentu. Poco smatra da korištenje stakla nema smisla jer većina ljudi uvijek stavlja svoje uređaje u neke zaštitne maskice. Dobra je vijest za one koji ipak vole više premium materijale da se u ponudi nalazi i Armored Edition varijanta s kevlar nitima. Ovaj materijal izuzetno je izdržljiv i istodobno "pet puta skuplji od stakla". Koristi se za izradu neprobojnih prsluka ili svemirskih odijela.

Na prednjici Pocophone F1 ima prilično širok donji okvir i velik urez iznad zaslona.

Tu su nalaze prednja kamera, infracrveni sustav za skeniranje lica, standardni skup senzora i zvučnik. Tijekom reprodukcije multimedije radi u kombinaciji s zvučnikom na donjem bridu uz Dirac HD Sound tehnologiju odgovornu za visoku kvalitetu zvuka. Ima li 3,5 mm priključnicu za slušalice? Ne brinite. Na gornjem je bridu.

Sam IPS zaslon je zaobljenih kutova, dijagonale 6,18 inča, rezolucije je 2.246 x 1.080 piksela gustoće 403 ppi i omjera prikaza 18,7: 9. Zaštićen je Gorilla Glass kaljenim staklom.

Pocophone F1: Hardver

Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 845 SoC s CPU koji radi na 2.8 GHz u kombinaciji GPU Adreno 630 i sustava tekućeg hlađenja (LiquidCool).

Količina operativne memorije iznosi 6 ili 8 GB, dok unutarnje UFS 2.1. flash od 64 do 256 GB proširivih microSD karticom.

Kapacitet baterije mjeri 4.000 mAh s mogućnošću Qualcomm Quick Charge 3.0 brzog punjenja. Podržava rad dvije SIM kartice, LTE, Wi-Fi (802.11 ac), Bluetooth 5.0, GPS + GLONASS, ima USB priključak vrste C. No, na web stranici tvrtke - mi.com, nema nikakve informacije o dostupnosti NFC modula. Vjerojatno ne postoji. I ta činjenica je prilično čudna jer je uređaj dizajniran za međunarodno tržište.

Pocophone F1: MIUI

Pametni telefon radi na modificiranoj verziji MIUI 9.6 for POCO, temeljenoj na Android Oreo. Za razliku od standardnog sučelja, a na koje smo navikli u Xiaomi pametnim telefonima, ovaj model ima poseban launcher. Među novostima je da donosi zaseban zaslon sa svim aplikacijama. Očekuje se kako će Android 9.0 Pie pogoditi Pocophone F1 u četvrtom tromjesečju, a sigurnosne zakrpe bit će objavljene najmanje jednom u tromjesečju.

Još jedan dodatak je "Turbo Engine" algoritam dizajniran da omogući brže pokretanje aplikacija, brži odziv na dodir i glatke animacije s većim brojem okvira u sekundi. Tvrtka je provela usporedbu s OnePlus 6, i prema njihovim riječima od 45 provjerenih aplikacija, 36 Pocophone F1 pokreće brže.

Također je Xiaomi najavio 29. kolovoza objaviti izvorni kod za Pocophone F1 softverski kernel na GitHub. Time pokazuju novi pristup prema neovisnoj developer zajednici.

Kamere s umjetnom inteligencijom

Glavna kamera kombinira 12 MP Sony IMX363 senzor s 1,4 mikrometarskim pikselom i f / 1,9 otvorom, i 5 MP Samsung senzor za otkrivanje dubine i zamućenja pozadine. Specifikacije ukazuju na prisutnost EIS-a, tj. elektronske stabilizacije, ali ne postoji riječ o optičkoj stabilizaciji (OIS). Kamere rade uz podršku Dual Pixel sustava autofokusa i sustava umjetne inteligencije koji otkriva 206 različitih scena, a potom odabire optimalne postavke.

Prednja kamera od 20 MP, otvora f / 2.0, i Super Pixel tehnologijom kombinira podatke prikupljene s 4 susjedna piksela kako bi djelovali kao jedan piksel od 1,8 mikrometara.

Također koristi umjetnu inteligenciju za otkrivanje scena.

Pocophone F1: cijena

Najuzbudljiviji dio ovog uređaja je atraktivna cijena. Za osnovni model 6 + 64 GB, treba izdvojiti oko 300 dolara, a najskuplju standardnu verzija 8 + 256 GB oko 415 dolara. Ono koji žele premuim edition platit će ga oko 430 dolara. Treba imati na umu da su ovo cijene za Indiju gdje vladaju druga pravila. Europske cijene bit će više, ali vjerujemo ipak privlačnim koje zvuče kao dobar posao za high-end smartphone.

Od idućeg tjedna, uređaj će biti moguće kupiti u ponudi Tele2 po cijeni 3.099,00 HRK bez ugovorne obveze.

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal
Piše: Sanja Ledinek
28.08.2018. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno