« Najave & Događanja
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
međunarodni multikulturalni susreti

Počinje Yes.Zgb

Razne vrste kulturnih događaja, uključujući filmske festivale, koncerte i izložbe, kreću sutra u sklopu festivala

(Getty Images)
Više o

kazalište

,

Muzej za umjetnost i obrt

,

Umjetnički paviljon

,

Festival svjetskog kazališta

,

Zagreb Jazz Festival

,

ZFF

,

suvremeni ples

,

zagreb-info

Yes.Zgb započinje sutra dvjema predstavama - "Pirom malograđana" Paola Magellia i "Život i sudbina" Dramskog kazališta Maly iz Petrograda.

Umjetnička savjetnica Yes.Zgb-a Mani Gotovac na današnjoj je konferenciji za novinare rekla kako će se na festivalu susresti različitosti iz svijeta suvremene umjetnosti.

Ovogodišnji Yes.Zgb obilježit će Magelli svojom trilogijom - predstavama "Pir malograđana", "Zagrebački pentagram" i "Večeras improviziramo" koje objedinjuje ideja "obračuna s novom malograđanštinom". U tome duhu, kaže Gotovac, bit će i završen festival i to međunarodnim skupom o "Novoj malograđanštini".

U okviru Yes.Zgb-a održat će se i Festival svjetskog kazališta koji započinje sutra predstavom "Život i sudbina", rekla je Gotovac, izdvojivši kao iznimne i predstave "Stifterove stvari" i "Voćna mušica".

U glazbenom dijelu programa održat će se 5. VIP Zagreb jazz festival koji će ugostiti Sonnya Rollinsa, kvartet Branforda Marsalisa te kvintet Terenca Blanchaarda. Uz gostovanja Petrogradske i Varšavske filharmonije, najavljeno je i gostovanje slavne kanadske jazz pijanistice i pjevačice Diane Krall. Koncerte će održati i Arsen Dedić i Gino Paoli, zatim popularni talijanski pjevač Eros Ramazzotti i drugi.

U sklopu filmskog programa održat će se Sedmi zagrebački filmski festival te Četvrta smotra talijanskoga suvremenog filma.

U Muzeju za umjetnost i obrt bit će otvorena izložba "STOlica stoLICA" slikara Vladimira Meglića. Ivica Propadalo autor je performasa i skulpture "Spomenik nikome i ničemu".

U Umjetničkom paviljonu krajem listopada trebala bi biti otvorena izložba "Zagreb Muenchen", koja nudi presjek hrvatskog slikarstva na prijelazu 19. u 20. stoljeće s naglaskom na minhensku slikarsku školu.

Mladi hrvatski pisci predstavit će se na Cvjetnom trgu, a održat će se i skup o hrvatsko talijanskim kazališnim dodirima.

Proračun festivala ostao je na razini 2008., ali je dodano 500.000 kuna za posebne događaje na festivalu, rekao je koordinator projekta Yes.Zgb Duško Ljuština ne precizirajući koliko će koštati čitava manifestacija.

Suvremeni plesni centar u Ilici 10, kako je danas najavljeno, bit će otvoren 26. listopada 2009.

(Hina/Metro-portal)

 

17.09.2009. 17:03:33
Novi komentar
nužno
nužno