« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PETORKA NA SUDU

Počinje suđenje za željezničku nesreću u Rudinama

Osumnjičene za tragediju u Rudinama tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom

(Paun Paunović/Cropix)
Više o

željeznička nesreća

,

Rudine

,

vlak Rudine

U teškoj željezničkoj nesreći koja se u srpnju 2009. dogodila u Rudinama poginulo je šest osoba, a 55 ih je ozlijeđeno. Suđenje osumnjičenoj petorci počinje sutra na splitskome Županijskom sudu, prenosi Hina.

Bivšeg direktora poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi Hrvatskih željeznica (HŽ) Ivana Medaka, te Ivana Tomaškovića, direktora tvrtke "Intrade", koja je nabavljala retardante za HŽ, Jozu Bazinu, savjetnika u toj tvrtki, Dragu Rogulja, šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, i Branka Tišljara, vatrogasca DVD-a iz Strušca, optužnica tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom.

Po optužnici, oni su sudjelovali u nabavi i korištenju retardanta TG-300, čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo tragediju, a bili su svjesni opasnosti koja od njega prijeti.

Okrivljenici su u ljeto 2010. godine uložili prigovor na optužnicu, ali je Županijski sud u Splitu u studenome 2010. godine taj prigovor odbio kao neosnovan.

Nakon tragedije koja se dogodila u srpnju 2009. u pritvoru su bili Medak, Tomašković i Bazina do početka rujna 2009. godine, kada im je istražni sudac Davor Svalina ukinuo pritvor.

18.01.2011. 09:36:00
Novi komentar
nužno
nužno