« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ŽENEVA

Počeo sastanak šest velikih sila i Irana

Teheran je već poručio da neće raspravljati o svom nuklearnom programu jer na tu tehnologiju ima pravo

Javier Solana i Saeed Jalili
Javier Solana i Saeed Jalili (Arhiva)
Više o

P5+1

,

iranski nuklearni program

,

pregovori s Iranom

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka u četvrtak je u Ženevi s Iranom započelo dugo iščekivane pregovore o nuklearnom programu, izvješćuju agencije ističući da očekivanja zapadnih diplomata nisu velika.

"Važno je podsjetiti da je skupina P5+1 oformljena kako bi se usredotočili isključivo na nuklearno pitanje. To ostaje u središtu fokusa i to je naša glavna briga", rekao je američki dužnosnik uoči početka pregovora.

Njemačka, SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina poslale su predstavnike u manju, dobro čuvanu vilu na Ženevskom jezeru na pregovore s Iranom. Svrha tog susreta je, napominje AFP, vidjeti je li Teheran uopće voljan raspravljati o svom nuklearnom programu.

Visoki europski predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana će izravno, u ime šest zemalja, razgovarati s iranskim pregovaračem Saeedom Jalilijem. Ukoliko prijepodnevni sastanak prođe dobro, za poslijepodne se predviđa plenarno zasjedanje i neslužbeni sastanci "jedan na jedan".

Teheran je uoči sastanka poručio da je spreman razgovarati o općim temama, poput sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ili reformi UN-a, ali da nema namjeru razgovarati o svom nuklearnom programu, inzistirajući da ima pravo na tu tehnologiju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju od iranskih vlasti traži da predoči sve detalje o svom drugom pogonu za obogaćivanje urana te da omogući pristup tom pogonu. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 14:08:28
Novi komentar
nužno
nužno