« Svijet
objavljeno prije 6 godina
NAPOKON

Počeo povijesni summit dvaju Koreja

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zmelje

Prvi summit nakon deset godina
Prvi summit nakon deset godina (Twitter)
Više o

summit

,

Kim Jong-un

,

Moon Jae-in

Kim Jong-un i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in završili su prvi krug razgovora, koji je kao prvi summit te dvije zemlje nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, priopćio je predsjednički ured Južne Koreje.

Kim i Moon će sastanak i razgovore nastaviti poslijepodne, a nakon što odvojeno ručaju, prije čega se Kim vratio u sjeverni dio Koreje u crnoj limuzini s tjelesnim čuvarima koji su okruživali vozilo dok je prolazio preko granice. Prije poslijepodnevnog kruga razgovora, dvojica čelnika će zasaditi 'spomen' stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka.  

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zmelje. Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisustvu Moona. Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao "sada počinje nova povijest: doba mira, od početne točke povijesti", a nakon toga su ušli u prostoriju gdje će razgovarati.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina. Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne prosvjednike protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi prosvjedovali ili podržali summit.

27.04.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno