« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE

Počeo dvodnevni skup o projektu Tempus

"Opening University towards Society: Linking Education-Research-Innovation (OPUS)" je trogodišnji projekt pokretanja mjera za jačanje komunikacije između visokog obrazovanja, gospodarstva i inovacija.

Rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš drži uvodnu riječ na otvaranju projeka.
Rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš drži uvodnu riječ na otvaranju projeka. (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Podravka

,

Institut Ruđer Bošković

,

Ericsson Nikola Tesla

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Tempus

,

Sveučilište

,

Melita Kovačević

,

Končar Institut

,

OPUS

Projekt Tempus je zagrebačkome Sveučilištu odobren u travnju 2008., na posljednjem natječaju za programe u sklopu Tempus IV projekata, a osigurano je gotovo 800.000 eura.

Projekt je dobiven u tzv. kategoriji strukturalnih projekata, koji pretpostavljaju izradu dokumenata, strategija, pravilnika i regulative, a u nj su uključeni partneri koji mogu pripomoći stvaranju odnosa između "trokuta znanja" - visokog obrazovanja (primarno doktorske izobrazbe), istraživanja i transfera tehnologija (inovacija).

"Prvi je put Hrvatska ove godine dobila mogućnost da bude 'grand holder', to jest zemlja odgovorna za funkcioniranje i menadžment projekta" Melita Kovačević, prorektorica za znanost i tehnologiju

Melita Kovačević, prorektorica za znanost i tehnologiju pri zagrebačkom Sveučilištu istaknula je na otvaranju da je ključ svih promjena uključivanje svih triju spomenutih aspekata, a suvremeno Sveučilište zapravo ne može opstati ako se ne omogući bolja komunikacija s onima koji su izvan Sveučilišta, osobito industrijom.

Uz Sveučilište u Zagrebu, koje je voditelj projekta, partneri su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, sveučilišta iz Rijeke, Osijeka, Zadra i Dubrovnika te Institut "Ruđer Bošković".

Radi otvaranja Sveučilišta društvu i jačanja veza između sveučilišnog obrazovanja, istraživanja te inovacija, u projekt su se uključile i tvrtke Podravka, Ericsson Nikola Tesla i Končar Institut.

U projekt su uključena i sveučilišta iz BiH, Crne Gore i Makedonije uz potporu ili aktivno sudjelovanje resornih ministarstava tih zemalja te vrhunska istraživačka sveučilišta iz EU koja su uspostavila aktivnu suradnju s gospodarstvom - KU Leuven (Belgija), Universite Pierre and Marie Curie (Francuska), Sveučilište u Beču (Austija), te propulzivno Sveučilište u Saarlandu (Njemačka) koje je ekonomski preporodilo svoju regiju. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 21:11:19
Novi komentar
nužno
nužno