« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AFGANISTANSKE PRIČE

Počelo uvođenje novih mjera za izbjegavanje civilnih žrtava

Ofenziva Afganistanaca i saveznika na talibanska uporišta doživjela je veliki udarac kad su dvije rakete američke vojske skrenule s kursa i ubile 12 civila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

talibani

,

civilne žrtve

,

saveznička vojska

U Afganistanu se uvode nove mjere, među kojima i zabrana uporabe teškog topništva, kako bi se izbjegle civilne žrtve nakon što je u najvećoj vojnoj operaciji ikad u južnom Afganistanu poginulo 12 mještana, rekao je u ponedjeljak afganistanski ministar unutarnjih poslova Mohamad Hamif Atmar.

Tisuće američkih, britanskih i afganistanskih vojnika za vikend su krenule u najveću ofenzivu protiv glavnog uporišta talibana u južnoj pokrajini Helmandu, kojoj je cilj staviti pod kontrolu afganistanskih vlasti grad Mardžu i pridobiti mjesno stanovništvo početkom procesa obnove.

No, plan Afganistanaca i saveznika doživio je veliki udarac kad su dvije rakete američke vojske skrenule s kursa i pogodile kuću oko 600 metara udaljenu od namjeravanog cilja, ubivši 12 civila.

"Kako bi se izbjegli takvi incidenti, odlučili smo da se neće koristiti teško topništvo", rekao je Atmar na konferenciji za novinare u glavnom gradu Helmanda Laškargi na kojoj su bili i afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Vardak i zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu, američki general Stanley McChrystal.

Atmar je rekao da će druge mjere uključivati konzultacije s vođama lokalnih zajednica o budućim operacijama. "Zbog sigurnosti naroda Mardže, pokrenut ćemo radijski program na kojem će moći na vrijeme dobiti informacije o tome što trebaju učiniti da sačuvaju živote", rekao je.

NATO je već prije objavio kako je prekinuo uporabu topničkog raketnog sustava visoke mobilnosti, iz kojeg su ispaljene dvije rakete, McChrystal je uputio javnu ispriku, a afganistanski predsjednik Hamid Karzai naredio pokretanje istrage. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 18:01:58
Novi komentar
nužno
nužno