« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
farbanje

Počelo ispitivanje svjedoka u aferi HAC

Ispitana su dvojica zaposlenika Skladgradnje koji su govorili o preplaćenom bojanju tunela

Slaven Žužul, pritvoreni vlasnik Skladgradnje
Slaven Žužul, pritvoreni vlasnik Skladgradnje (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

Zdravko Livaković

,

afera HAC

,

Skladgradnja

,

Slaven Žužul

,

tuneli

,

Ratko Ščekić

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je počelo ispitivanje prvih svjedoka u istrazi protiv petorice osumnjičenih u slučaju Hrvatskih autocesta koje se tereti da su tu državnu tvrtku na poslovima bojenja tunela Sveti Rok i Mala Kapela oštetili za 22 milijuna kuna.

Istražni sudac Ratko Ščekić danas je ispitao sedam od osam pozvanih svjedoka, budući da se jedan od njih nije pojavio na sudu. Kako je riječ o tajnoj istrazi, detalji iskaza na sudu se nisu mogli doznati, no neslužbeno se doznaje da su ispitana dvojica zaposlenika Skladgradnje koji su govorili o spornom bojanju tunela za što je ta građevinska tvrtka u vlasništvu pritvorenog Slavena Žužula dobila nekoliko puta više novca od tržišne cijene radova.

Istražni sudac ispitivanje bi trebao nastaviti u petak 18. prosinca, za kada je pozvano devet novih svjedoka.

Svoja saznanja o poslovima Skladgradnje i HAC-a sucu bi tada, među ostalima, trebao iznijeti i Zdravko Livaković, bivši državni tajnik za infrastrukturu i najbliži suradnik ministra Božidara Kalmete koji je nedavno podnio ostavku.

Osim njega, sudac je kao svjedoke pozvao i Josipa Sapunara, jedinog člana Uprave HAC-a kojega Vlada nedavno nije smijenila, te direktora Sektora za održavanje Ivicu Mlinarevića.

Preostali od ukupno 23 pozvana svjedoka na sudu bi se trebali pojaviti 22. prosinca, nakon čega će, neslužbeno se doznaje, državno odvjetništvo, ali i obrana zatražiti ispitivanja još nekih svjedoka.

Uz direktora Skladgradnje istraga o namještanju natječaja za bojenje tunela i višestruko skuplje plaćenim radovima na štetu HAC-a vodi se protiv bivšeg predsjednika i člana Uprave HAC-a Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca i glavnog inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžije.

Svi su oni od 30. studenoga u pritvoru radi opasnosti od utjecaja na svjedoke i teških okolnosti izvršenja kaznenog djela. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 16:14:40
Novi komentar
nužno
nužno