« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HRVATSKA HEROINA

Počeli Dani Marije Jurić Zagorke

U organizaciji zagrebačkog Centra za ženske studije do 30. studenoga održat će se promocije, skupovi, okrugli stolovi...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (T.Zorić/Cropix)
Više o

Dani Marije Jurić Zagorke

,

Centar za ženske studije

Dani Marije Jurić Zagorke, književno-kulturna manifestacija posvećena toj velikoj hrvatskoj književnici i novinarki, otvorena je danas u Zagrebu, u njezinom nekadašnjem stanu na Dolcu.

U organizaciji zagrebačkog Centra za ženske studije u okviru 3. "Dana" do 30. studenoga održat će se promocije knjiga, znanstveni skup, šetnja Zagorkinim tragom po Zagrebu, okrugli stol.

Znanstvenim skupom "Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe/ Feminizam, povijest, politika" pokušat ćemo revalorizirati njezin život i rad, rekla je izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić na današnjoj konferenciji za novinare.

Zagorka je u svoje vrijeme bila subverzivna i politična, pa ćemo pokazati kako je se i danas može smatrati našom suvremenicom, dodala je.

Na skupu će se izvesti dio predstave Katarine Đurđević "Excuse me, do you know where Marija Jurić Zagorka street is" te predstaviti studentski radovi s natječaja Centra. Bit će 20-tak izlaganja, među ostalim, i o pisanju novina o Jadranki Kosor i Ivi Sanaderu, te o dvadeset godina lezbijskog pokreta u nas.

Dio programa održavat će se u nedavno uređenom prostoru nekadašnjeg Zagorkinog stana koji bi, osim prisjećanja na Zagorkin život i karijeru, ubuduće trebao imati i ulogu okupljanja oko raznih drugih ženskim pitanjima, najavila je Borić.

Nakana okruglog stola "Žene u politici: promjena paradigme", koji će se održati 30. studenog, je provjeriti je li Hrvatska spremna za svoju prvu predsjednicu, s obzirom da će na skorašnjim izborima sudjelovati i dvije žene, kazala je Borić.

U sklopu Dana predstavit će se knjige "Mala revolucionarka - Zagorka, feminizam i popularna kultura", zbornik radova s prošlogodišnjeg znanstvenog skupa te "Forging the Bubikopf Nation" Marine Vujnović, analiza Zagorkinih novina "Ženski list" i "Hrvatica", koja je nedavno objavljena u SAD-u.

Kako se 30. studenoga obilježava godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke (1873.-1957.) predstavnice Centra za ženske studije danas su položile vijence na njezin grob na Mirogoju.

Prvi "Dani Marije Jurić Zagorke" održani su 2007. u povodu pedesete obljetnice njezine smrti. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 16:55:09
Novi komentar
nužno
nužno